Werkend leren bij Goede Smaaq: 'Mooi man!'

Met het zweet op het voorhoofd loopt het personeel rond. Het is een flink hete dag, maar de nieuwe voorraad komt aan en iedereen helpt om de spullen bij de deur weg te krijgen. Een pakket met meerdere pakken suiker scheurt en een komkommer gaat op de loop. Op de vlucht voor grijpgrage handen stuitert hij langs de balie. Niemand die daarover zeurt. Het is een leer-werkbedrijf, daar kan weleens wat gebeuren. Van fouten leer je en daar hoeven we niet over te mopperen. Men weet wat te doen. De komkommer gaat in de gft-bak en alle pakken suiker zijn gelukkig onbeschadigd. 

Lees meer

 
   
 
 

Nieuwe behandelvorm: Systemische PMT

Psychomotorische Therapie (PMT) werd binnen Ambiq als een individuele therapie voor kinderen/jongeren gegeven. Totdat PMT-therapeuten en systeemtherapeuten van Ambiq gingen samenwerken, zo ontstond PMT voor het hele gezin. Therapeut Pim Lubberdink: ‘Individuele hulpvragen blijken steeds vaker vragen van een heel gezin te zijn. We zien dat een non-verbale therapie als PMT gezinnen een nieuwe ‘taal’ geeft, en inzicht in hun onderlinge dynamiek.’  

Lees meer

 
   
 
 

Nieuwe én afgeronde pilot rondom behandelvorm EMDR

Vorig jaar mei startten Ambiq en Accare de pilot ‘KINGS-LVB’ in Smilde, voor gezinnen waarin de problemen van generatie op generatie overgaan. In de pilot combineerden we het KINGS model van Accare (Kind In Gezond Systeem, Wanders & Ploeg 2017) en de LVB kennis van Ambiq met als centrale behandelvorm: EMDR. Inmiddels hebben we de eerste resultaten en die zijn veelbelovend. Daarnaast zijn we met een vergelijkbare pilot gestart, maar dan voor kinderen/jongeren.  

Lees meer

 
   
 
 

E-health ontwikkelen, samen met de doelgroep

E-health is een van de speerpunten binnen het beleid van Ambiq. Dat begon met Jouw Omgeving; ons online platform, waar cliënten de regie hebben op hun eigen hulpverlening. Hierin worden functies als chatten en reageren (bijvoorbeeld op tussentijdse evaluaties) erg goed gebruikt. Intussen zitten wij niet stil. In het artikel leest u over vier digitale ontwikkelingen: meedoen in je klas op afstand met VRiendje, de ontwikkeling van onze eigen serious game, de e-learning ‘Lief Lijf & Leven’ en onze deelname aan de VG Hackathon.

Lees meer

 
   
 
 

Garage2020 is jeugdhulp van de toekomst

Garage2020 benadert jeugdhulp op een nieuwe manier. Hun insteek: in een kansrijk land als Nederland hoeven geen kansarme kinderen/jongeren te zijn. Als we de (razendsnelle) technologische ontwikkeling benutten, kunnen we jeugdhulp op een andere manier organiseren. Elke vrijdag gaat een groep professionals aan de slag met een innovatieve oplossing voor een vraagstuk vanuit jeugdzorg, door en voor jongeren. In de jeugdzorg zijn deze jongeren nu nog 18-, maar Ambiq kijkt al naar 24- , omdat deze LVB jongeren vaak nog extra hulp nodig hebben. Dineke Werkman (praktijkopleider) vertegenwoordigt Ambiq in de Twentse Garage2020.

Lees meer

 


  • Maak kennis met Ambiq tijdens onze speeddatedag!

  • Te weinig aandacht voor kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking

  • “De jongere in zijn of haar kracht zetten, dat is het mooiste wat er is!” - Afslag Ambiq