Archief van september 2021

Hier vind je ons nieuws, onze verhalen en kennis over licht verstandelijke beperkingen

 1. Ambiq en de Raad voor de Kinderbescherming: 'Kijken naar wat er mogelijk is'  Jeroen en Karlijn zijn lid van het adviesteam van de Raad voor de Kinderbescherming (hierna: RvdK). In die rol coördineren ze onder andere (crisis)zaken, zijn ze vaste deelnemer aan de jeugdbeschermingstafel en evalueren ze de samenwerking tussen de RvdK en de keten. Jeroen en Karlijn geven te kennen dat ze vooral de jeugdbeschermingstafel een positieve ontwikkeling  vinden waarbij er nu met ouders en kinderen gepraat wordt in plaats van over hen.
 2. 'Als alleenstaande vader op het OKB in Almelo'  In juni 2016 komt Richard samen met zijn ex en hun zoontje op het Ouder Kind Behandelhuis (OKB) in Almelo. Al snel verandert de situatie en staat Richard er alleen voor samen met Roland, toen nog een kleine baby. In de elf maanden dat hij op het OKB heeft gezeten, heeft Richard veel dingen geleerd. Tegenwoordig verzorgt hij Roland zelf. “Ik heb veel geleerd bij het OKB, dingen die ik nu nog steeds gebruik in het dagelijks leven.”
 3. Veilig Thuis Twente en Ambiq: 'Samen ouders de mogelijkheid geven om te leren opvoeden'  Megan Vennegoor en Marloes te Riet zijn maatschappelijk werkers die werken binnen het crisisteam van Veilig Thuis Twente (hierna: VTT). Het team staat 24/7 klaar op het moment dat politie, burgers of professionals bellen met een melding rondom huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarnaast zijn ze 24 uur per dag bereikbaar voor adviesvragen vanuit burgers en professionals. Het kan zijn dat daarna Ambiq in beeld komt met bijvoorbeeld de Ouder Kind Behandeling (OKB) of Baby IOG. Hoe werken partijen in deze keten eigenlijk samen? En wat doen ze precies?
 4. 'Elke dag is weer een uitdaging voor Saskia Staman bij het Jonge Moederwerk in Almelo'  Saskia Staman werkt nu een jaar of twaalf bij welzijnsorganisatie Avedan. Bij Avedan is ze vooral betrokken bij het Jonge Moederwerk (JMW). Het JMW is bedoeld voor alle kwetsbare zwangeren in Almelo. Met hun vragen kunnen ze bij het JMW terecht: huisvesting, financiën, relatieproblematiek etc. Samen met de moeders kijkt Saskia wat er nodig is om het kindje zo goed mogelijk op de wereld te krijgen. “Ik ben heel blij met waar we nu staan. Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan en we hebben een netwerk om ons heen gebouwd. Dit heeft veel meerwaarde voor onze zwangeren.”