Chat with us, powered by LiveChat Bernadette Blogt 3: Netwerk

Bernadette Blogt (3): Netwerk​In een ontspannen sfeer werd ik gisteravond ontvangen. Ze hadden gezellig bij de buren gegeten. “Ja”, zei de moeder grappig, “Morgen proberen we het bij de andere buren”.
Fijn, dat contact met de buren. Ik geniet wanneer ik verhalen hoor van gezinnen die gesetteld zijn in een buurt. Hoewel het natuurlijk een grapje was over dat eten van morgen, vertelden deze ouders mij in een korte beschrijving dat het wel goed zit met hun sociale netwerk.

Maar vaak tref ik gezinnen waarbij dit niet zo is. Wantrouwen en schaamte kunnen mensen weerhouden om het contact te maken. Meestal is het contact met de familie schaars en willen zij hun eigen boontjes doppen, hoe zwaar ze het ook hebben.

Lastig, omdat we het op de wereld niet alleen kunnen. Natuurlijk zijn er diensten genoeg te koop. Maar het is zo fijn als iemand iets voor je doet of betekent zonder die kassabon. Gewoon omdat jij het bent en diegene dat voor jou wil doen, en het misschien ook wel vaker wil doen. Bovendien, als iemand iets voor je wil doen, geeft dat ook een gevoel van behaaglijkheid en waardering. Van gezamenlijkheid en kracht.

Andersom geldt dat ook. Ook jij kan iets bieden aan de ander. Ik kan me nog goed herinneren hoe blij een jonge moeder mij vertelde dat ze op het kind van de buren mocht passen. Dat ze het vertrouwen kreeg waarbij ze ook meer zelfvertrouwen in de opvoeding van haar eigen dochter kreeg.

Maar ook het ontspannen samen zijn en de gezelligheid biedt kracht en warmte. Van je gewaardeerd voelen en ergens onderdeel van mogen zijn. Dat is wat ik iedereen gun. Het is één van de peilers die we proberen te versterken tijdens de opvoedingsondersteuning. “Heb je contact met familie en buren?” "Wie weten dat jullie het zwaar hebben?” “Zijn er mensen in jullie omgeving die iets voor jullie kunnen betekenen?”

Dat is niet altijd gemakkelijk. Het zijn vragen die we keer op keer stellen waarbij er minimale beweging komt in het stappen durven zetten naar de ander. Maar een krachtig netwerk is zoveel malen beter dan een ambulant hulpverlener die twee keer in de week langs komt. En die ook weer afscheid gaat nemen.