Chat with us, powered by LiveChat ADHD

Kinderen met ADHD hebben het moeilijk 's ochtends

Een ambulant hulpverlener blogt regelmatig op onze Facebookpagina. Deze week schreef ze een blog over adhd.

 
Toen hij op blote voeten beneden kwam, vermoedde ik het al..... adhd....
Want kinderen met adhd hebben het in de ochtend moeilijk. Zonder medicatie moet hun dag beginnen en zonder overzicht en zonder structuur banen zij zich een weg richting school.

Hij is niet het eerste kind dat ik half aangekleed beneden heb zien komen. Schoenen vergetend, hemd vergetend, dertig keer naar boven stampend om nog iets te halen of drieduizend malen aansporingen gehad om door te eten met ruzie omdat er tijd te kort was en er ook geen tijd meer was om de tanden te poetsen.

Met kinderen met adhd is het in de ochtend nooit saai. Enthousiast en soms van de hak op de tak lijkt hun energie soms te hoog of... zijn ze niet vooruit te branden.
De ochtend van een kind met adhd is te vergelijken als rijdend met de auto in de sneeuw. (En voor sommigen zelfs in een sneeuwstorm)

Afgeleid door de vlokken die op de voorruit ketsen, glibberend over de weg, andere auto’s tegen komend waarbij de sneeuw verleidelijk ligt te wachten om lekker in te spelen maar de opdracht is om veilig over de weg te rijden en ..... op te letten!
Met een zucht slaat de deur dicht als hun volgende missie in gang gezet wordt en de opmaat naar school begint... en is het weer stil in huis.

Een duidelijk overzicht met in volgorde aangegeven wanneer wat moet, kan helpend zijn. Desnoods in foto’s of met pictogrammen in het zicht. Met eventueel een time-timer en een geduldige volwassene die soms letterlijk naast het kind staat hem te steunen om de dag goed te beginnen.

Want een goed begin, is het halve werk. En biedt kansen om een fantastische dag te beleven. Bd@Ambiq

Meer blogs lees je op onze Facebookpagina.