Lief, Lijf en Leven zouden meer mensen moeten zienMarlies Hamberg werkt al drie jaar met ‘Lief, Lijf en Leven’, een module opgebouwd uit vijf thema’s met video’s en werkbladen, allemaal te vinden in Jouw Omgeving. “Met name de filmpjes maken onderwerpen binnen seksuele ontwikkeling herkenbaar en toegankelijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking."
Durf jij aan te geven waar jouw grenzen liggen als het gaat om het aanraken van elkaar? Weet jij wat je prima kunt doen in het bijzijn van anderen en welke handelingen meer geschikt zijn voor in jouw eigen slaapkamer? Ofwel; zijn we de taboe voorbij om open met elkaar te praten over seks en alles wat daarbij hoort?” Marlies: "Ik zou willen dat meer collega’s bekend waren met deze mooie serie. De verhaallijnen in de video’s zijn zo goed in elkaar gezet,… ze zijn realistisch, verhelderend en écht helpend." De onderwerpen variëren van vriendschap, relaties en je eigen lijf ontdekken tot seks hebben en waar het mis kan gaan. 

Drempelverlagend
Ambulant hulpverlener Marlies Hamberg schatte in dat haar cliënt zelf wel wilde vertellen hoe ‘Lief, Lijf en Leven’ hem geholpen had. Maar daarover praten met een ‘vreemde interviewer’ was toch nog een stap te ver. Wel mocht zij iets vertellen over de sessies die ze met hem had doorlopen. Marlies: “De module Lief, Lijf en Leven, is laagdrempelig. Afhankelijk van de cliënt kies je de thema’s die je wilt behandelen. Deze jongen bekeek de filmpjes in z’n eigen omgeving en ook samen met mij. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde delen te locken, zodat ze (nog) niet zichtbaar zijn. De module hielp hem om te ontdekken wat een gezonde seksuele relatie inhoudt. Hij leerde op welke signalen hij moet letten als een ander aangeeft iets wel of juist niet te willen. Onder elkaar doen veel jongeren lacherig of stoer als het om seksualiteit gaat. Zo jammer, zeker als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan.” Marlies denkt daarbij aan de grote invloed en risico’s van social media, maar ook aan eenzaamheid en depressies die ontstaan door gebrek aan goede informatie en gesprekken hierover.

Alles komt voorbij
Ook Kristina (17 jaar) vindt het nog steeds een beetje ongemakkelijk om te praten over seksualiteit, maar… ze vindt het tegelijk wel weer een overwinning op zichzelf om het toch te doen. “Ik woon bij mijn pleegouders en gevoelsmatig maakte dat het daardoor voor mij extra lastig was om vragen te stellen. Bijvoorbeeld over onderwerpen als grenzen aangeven en masturberen. Natuurlijk had ik hierover wel wat geleerd tijdens de biologielessen op school. Maar… dan is het nog zo’n ver-van-m’n-bedshow.”

Pedagogisch medewerker Annelie Brinks lacht als ze vertelt over een voorbeeld waarbij tijdens een biologieles een condoom over een bezemsteel geschoven werd. “Allemaal met de beste bedoelingen, maar als je bedenkt dat jongeren in onze doelgroep informatie vaak heel letterlijk nemen, zie ik hele vreemde situaties voor me. In de video’s van Lief, Lijf en Leven komt alles aan bod. Je hoeft er niet omheen te draaien. De acteurs in de video’s zijn echte mensen zoals jij en ik. Ze geven een realistisch beeld en helpen jongeren én mensen in hun omgeving, om het gesprek over seksualiteit aan te gaan.”

In het cliëntportaal Jouw Omgeving staat de module zoals deze door KLOS Media is ontwikkeld. Google je op ‘Lief, Lijf en Leven’, dan vind je ook introductiefilmpjes en meer informatie.