Met B-Appy altijd een coach bij de handHoe fijn is het, om juist op het moment dat jij het nodig hebt, gestimuleerd te worden door iemand die het goed met jou voor heeft. Iemand die jou beloont voor prestaties en maakt dat je vol positieve energie doorgaat om jouw doel te behalen. Iemand die jou tips geeft, en tussendoor ook laat zien hoe ver je al gekomen bent! Maar zo’n iemand is niet altijd in de buurt.
"Daarom was ik meteen enthousiast toen ik hoorde over de plannen voor ontwikkeling van B-Appy”, geeft Silvia Gerdes toe. “Een app die jou ondersteunt op belangrijke momenten. Vrijwel al onze cliënten hebben een smartphone waarop ze zo’n app kunnen downloaden. Maar er zijn nog geen applicaties op de markt, die afgestemd zijn op de doelgroep LVB. Daar komt snel verandering in,” glimlacht ze betekenisvol.

Stap voor stap ontwikkelen
Dat Silvia zo enthousiast is over B-Appy, komt omdat ze inmiddels al ruim een jaar deel uitmaakt, met andere professionals in de sector, van de werkgroep die meedenkt met de ontwikkelaars. “In die tijd, waarin we uiteraard ook goed luisteren naar potentiële gebruikers, is de app steeds mooier, slimmer en beter gemaakt. B-Appy neemt ons werk als hulpverleners niet over, maar ondersteunt en geeft houvast. Als je de app opent kom je meteen in een aantrekkelijke omgeving. Je kunt zelf doelen kiezen waaraan je wilt werken en vervolgens geeft de app jou informatie over de invloed van je inzet op jouw gezondheid.” Het liefst zou Silvia de app laten zien, want dat maakt volgens haar alles meteen duidelijk. “Zoals het er nu naar uitziet, is de app in september 2021 klaar voor introductie."

B-Appy is bijzonder gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk ingericht. Je komt in een ‘wereld’ die verdeeld is in zes verschillende domeinen. Ze zijn gebaseerd op het gedachtengoed van Machteld Huber over positieve gezondheid en de kracht die daarvan uitgaat. De domeinen die we onderscheiden in de app zijn: Je lichaam, je gevoel en gedachten, zinvol leven, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven. Tegelijkertijd is er een duidelijke samenhang tussen de domeinen. Als jouw doel is om elke dag een half uur te wandelen, heeft dat een positief effect op je lichaam, maar ook op jouw gevoel en gedachten bijvoorbeeld. Dat laat de app duidelijk zien. En hoe verder je komt, hoe meer B-Coins je kunt verdienen en je jouw ‘virtuele stad’ uitbreidt.”

Goede ondersteuning bij gedragsverandering
Silvia Gerdes (44 jaar) werkt sinds 2010 als psychomotorisch therapeut bij Ambiq. “Met behulp van sport en beweging help ik mijn cliënten om hun doelen te bereiken. In 2015 heb ik aanvullend de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd. Thema’s als gedragsverandering op het gebied van voeding, beweging en ontspanning, staan daarin centraal. Deze kennis sluit prachtig aan bij mijn werk. Ik ben dan ook blij dat ik mijn expertise als leefstijlcoach binnenkort ook (8 uur per week) mag inzetten bij Ambiq."

"Voor blijvende gedragsverandering is een oefentijd nodig van gemiddeld ongeveer 30 dagen. In die tijd helpt B-Appy jou om oude patronen te doorbreken en nieuwe ‘gewoonten’ aan te leren. In de app kies jij je eigen coach. Heb je iemand nodig die streng is, dan kies je bijvoorbeeld voor ‘De admiraal’. Word je liever aangesproken door een zorgzaam type, dan kies je voor een lief omaatje. “Ik geloof écht in de toegevoegde waarde van B-Appy. Vooral ook omdat het niet betuttelend is en omdat je als gebruiker zélf je keuzes maakt. Kom je onderdelen tegen waar je niet te lang bij wilt stilstaan, dan swipe je verder. Zijn er onderwerpen waar je meer over wilt weten, dan klik je die aan. Jij bepaalt! En tijdens de contactmoment met je hulpverlener bespreek je aan de hand van B-Appy de voortgang. Je kunt laten zien wat goed gaat, maar ook wat je nog moeilijk vindt.”

In maart gaf Silvia Gerdes een presentatie over B-Appy bij NVPMT, de beroepsvereniging voor
psychomotorisch therapeuten.