“Waanzinnig om te werken met jongeren”Karl Coopmans maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Na dertig jaar in de metaalindustrie te hebben gewerkt, werkt hij nu op de dagbesteding bij Ambiq én is hij voetbaltrainer. In die beide banen kan hij zijn passie voor het werken met jongeren kwijt. “Ik wil jongeren het gevoel geven dat ze ertoe doen.”
Sinds januari van dit jaar is Karl werkzaam bij Ambiq op de dagbestedingslocatie Nieuwlande (Drenthe). "In beide banen ben je bezig met jongeren en hen te activeren. Ik vind het waanzinnig om te werken met jongeren. Voor mij staat de jongere altijd centraal, in al het werk dat je hier doet. Vooral discipline en structuur bijbrengen zie ik daarin als een uitdaging.” 

Dat uit zich tijdens lunchtijd, wanneer de begeleiders en jongeren van de dagbesteding samenkomen in de kantine. Ze zetten de lunch klaar, lunchen met elkaar en ruimen af. Ook daarin zit al een stuk begeleiding en daarmee structuur: jongeren wordt geleerd de vaatwasser netjes in te ruimen, de tafel schoon te maken en weer aan het werk te gaan.  

Niet geheel opmerkelijk dat recent een nieuw project is gestart: jongeren van de dagbesteding van Ambiq lopen maatschappelijke stage bij voetbalvereniging De Weide in Hoogeveen. “Het is een manier om de jongeren nieuwe mensen te leren ontmoeten, discipline bij te brengen en te leren luisteren. Het is niet altijd gemakkelijk voor de jongeren; ze moeten in hun ogen immers gratis werken. Maar ze komen in contact met mensen die hen verder kunnen helpen. De vaste kantinegasten raken steeds meer in gesprek met de jongeren, en dat is mooi om te zien. Ik wil graag de jongeren succesmomenten laten ervaren, omdat dit hen helpt in hun ontwikkeling.” 

Daarnaast is de dagbesteding erg actief op Facebook. De producten die de jongeren maken in de werkplaats, worden op Facebook aangeboden. Karl: “We maken verschillende producten als steigerhouten banken, vogelhuisjes, broodplanken en haardhout. Die plaatsen we dan op onze Facebookpagina om ook anderen kennis te laten maken met wat we hier in Nieuwlande doen.” Daarnaast biedt de dagbesteding ook diensten als tuinieren aan, om in de buurt ook meer zichtbaar te zijn.  

De dagbesteding van Ambiq is te vinden aan de Brugstraat 101 in Nieuwlande (Drenthe).