Winnaar Ambiq Innovatieprijs 2019 bekendBonnita Brouwer, pedagogisch medewerker ZIB op de Anna van Reynvaanweg 56a in Hengelo, heeft de Innovatieprijs 2019 gewonnen met haar idee Robokind Zeno. Zeno is een robot die met name helpt met emotieherkenning en -uiting.
Er loopt een Europees onderzoeksprogramma dat in 2016 van start ging en tot medio 2019 doorloopt. Dit onderzoek vindt plaats op de Universiteit Twente. Zeno kan gezichtsuitdrukkingen herkennen en nadoen, spelen, reageren op het gedrag of op wat een kind zegt en hoe het kind dat zegt. Het is bovendien een lerende robot: hij kan de voorgenoemde dingen steeds beter en verfijnder. Zeno is een laagdrempelig en veelzijdig hulpstuk. De jeugdigen die verblijven binnen Ambiq vinden het vaak lastig om gezichtsuitdrukkingen te interpreteren en op de juiste manier te anticiperen in sociale interactie met anderen. Wat zou het gaaf zijn dat de robot zijn intrede kan doen als aanvulling op de behandeling.

Het winnende idee is uitgekozen door de medewerkers van Ambiq zelf. Het idee past in Ambiq's meerjarenplan. Ambiq onderzoekt wat robotica kan betekenen voor de begeleiding en behandeling aan onze cliënten. Alle andere ingezonden ideeën voor de Innovatieprijs sluiten we echter niet uit. Sommige ideeën, zoals een digitaal planbord of een LVB-ervaringsfilm, sluiten ook aan bij het meerjarenplan. ​

Ambiq gaat nu concreet aan de slag met het winnende idee. Dit betekent dat we samen met Bonnita in gesprek gaan met de Universiteit Twente en kijken hoe het ervoor staat met het onderzoek. Daarnaast willen we samen onderzoeken hoe we robotica, op termijn, bij Ambiq kunnen inzetten.

De innovatieprijs is voor het eerst georganiseerd en met tientallen ingestuurde ideeën is het een mooie start.