Alleen geluid opnemen
Het geluid van een gesprek opnemen mag.Maar: het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij ons. Jij, je medecliënten en onze hulpverleners. Maak daarom nooit zomaar opnames. Overleg het van tevoren. Dan weet iedereen ervan, en dat is wel zo prettig.`
Alleen voor jezelf
Een geluidsopname is alléén voor jezelf. Je mag het aan niemand anders doorsturen of laten horen. En ook niet op het internet zetten. Dat mag niet van ons én niet van de wet.Beeld (en geluid) opnemen
Voor het maken van een beeldopname moet je altijd toestemming vragen. Vinden hulpverlener(s) en medecliënten het goed? Dan mag het, maar is de opname nog steeds alleen voor jouzelf.Plaats opnames nooit op het internet. Stuur ze ook niet door naar vrienden of andere mensen. En laat ze aan niemand anders zien.
Wil je een opname toch aan iemand anders laten zien? Dan moet je éérst toestemming vragen, aan alle mensen die in beeld komen.
Je krijgt geen toestemming
Stel: je wilt een opname maken, of een opname aan iemand anders laten horen/zien. Je vraagt netjes toestemming, maar een hulpverlener of medecliënt vindt het niet goed. Wat dan?Je hebt altijd recht op een verslag van het gesprek op papier. Dit kun je aanvragen bij jouw hulpverlener(s). Zo weet je wel precies wat er besproken is, ook later nog.