Ik wil een gesprek opnemen - mag dat?

Met je telefoon kun je heel gemakkelijk een gesprek opnemen. Soms is dat handig. Bijvoorbeeld om terug te luisteren wat je hebt besproken. Maar mag het altijd? Dat lees je hieronder.
 

Alleen geluid opnemen

Het geluid van een gesprek opnemen mag.
Maar: het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij ons. Jij, je medecliënten en onze hulpverleners. Maak daarom nooit zomaar opnames. Overleg het van tevoren. Dan weet iedereen ervan, en dat is wel zo prettig.`
 

Alleen voor jezelf

Een geluidsopname is alléén voor jezelf. Je mag het aan niemand anders doorsturen of laten horen. En ook niet op het internet zetten. Dat mag niet van ons én niet van de wet.
 

Beeld (en geluid) opnemen

Voor het maken van een beeldopname moet je altijd toestemming vragen. Vinden hulpverlener(s) en medecliënten het goed? Dan mag het, maar is de opname nog steeds alleen voor jouzelf.
Plaats opnames nooit op het internet. Stuur ze ook niet door naar vrienden of andere mensen. En laat ze aan niemand anders zien.
Wil je een opname toch aan iemand anders laten zien? Dan moet je éérst toestemming vragen, aan alle mensen die in beeld komen. 

 

Je krijgt geen toestemming

Stel: je wilt een opname maken, of een opname aan iemand anders laten horen/zien. Je vraagt netjes toestemming, maar een hulpverlener of medecliënt vindt het niet goed. Wat dan?
Je hebt altijd recht op een verslag van het gesprek op papier. Dit kun je aanvragen bij jouw hulpverlener(s). Zo weet je wel precies wat er besproken is, ook later nog.
 

Doe gesprekken niet alleen

Waarom wil je een opname maken? Wil je misschien zeker zijn dat je achteraf niks vergeet? Ons advies is: doe gesprekken niet alleen. Nodig iemand uit, zoals een familielid, vriend of vriendin. Dan kun je samen napraten.
 

Vertrouwenspersoon

Het kan ook zijn dat je geen vertrouwen (meer) hebt in een hulpverlener. Ga dan naar onze vertrouwenspersoon: Francis Jansink. Zij helpt je verder. Je kunt haar bellen of appen op 06 – 1410 5766. Of vul het klachtenformulier in op onze website. Dat vind je bij ‘contact’,
  • Opleidingscentrum Goede Smaaq in Hoogeveen gaat sluiten

  • Heidi Kluin (STA!) over de Nationale dag van het Onderwijs