Swipe
Ervaringsverhaal Christian - Ouder-Kind Trainingshuis

Van drie uur naar fulltime vader

Christian over zijn ervaring bij het Ouder-Kind Trainingshuis 

"Ik ben Christian, 32 jaar en woon in Nijverdal. Sinds 25 maart 2024 zorg ik fulltime voor mijn zoon Domenic. De situatie rondom zijn zorg bracht de nodige veranderingen met zich mee, waardoor ik in een nieuwe rol als ouder ben gegroeid. In het begin was het enorm wennen en heel intensief, maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden." 

Een intensief begin 

Christian: "De eerste paar weken waren echt vol gas. In het begin mocht ik een paar keer per week kort tijd met Domenic doorbrengen toen hij nog bij zijn moeder in het OKB was. Na zijn plaatsing bij het OKT nam ik de volledige zorg op me. Dat was een enorme overgang, maar ik heb ontzettend veel geleerd. De basis had ik al meegekregen vanuit het ziekenhuis en het OKB. Hier op het OKT kreeg ik veel tips van de begeleiding. Of je daar iets mee deed, was aan jezelf, maar voor mij was het heel waardevol. In de eerste weken waren zij ieder wakker moment van Domenic aanwezig. Dat bouwden we na drie à vier weken af naar nu één of twee momenten per dag." 

Structuur en begeleiding 

"Doordeweeks sta ik vroeg op om Domenic klaar te maken voor de opvang. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag werk ik en op woensdag ben ik vrij. Op maandag en donderdag heb ik rond 18.30 uur een begeleidingsmoment. In het weekend overleggen we wat we gaan doen. Soms is er een activiteit vanuit hier, of we gaan samen naar de speelkamer. Daar speel ik met Domenic en werk ik aan onze band. Een andere begeleider doet Theraplay met ons, waarbij we op een speelse manier werken aan hechting. Dat is belangrijk voor zijn ontwikkeling." 

Uitdagingen en toekomst 

Christian: "Gemiddeld blijf je hier negen maanden, soms langer, afhankelijk van de situatie. In mijn geval is het lastig om een vervolgplek te regelen, omdat de woningmarkt vastloopt. Een plek met 24-uurs begeleiding vinden is niet makkelijk. Ik sta nog niet lang genoeg ingeschreven voor een woning en urgentieverklaringen worden niet zomaar toegekend. Dat maakt het moeilijk om verder te kunnen." 

Een boodschap voor andere ouders 

"Als ik een tip mag geven aan vaders en moeders die twijfelen om hulp te vragen: hier kun je terecht. Je krijgt hulp bij de ontwikkeling van je kind en je leert hoe je het beste voor je kind kunt zorgen. Ik zou zeggen, maak gebruik van de kansen die je hier krijgt." 

Irene over haar begeleiding van Christian 
 

Vertrouwen en samenwerking 

Irene: "Een van de belangrijkere dingen in de begeleiding is het opbouwen van een vertrouwensband. Dat werkt twee kanten op. Eerst leren we de ouders goed kennen, voordat we adviezen geven. Tegelijkertijd leren zij ons ook kennen, wat helpt in het contact. Adviezen aannemen of over bepaalde onderwerpen praten is moeilijk als je iemand niet kent en niet goed kunt inschatten. We organiseren activiteiten, zoals vingerverven, lezen, samen koffiedrinken of lunchen. Dat geeft ons inzicht in hoe ouders omgaan met hun kinderen. Zo kunnen we hen gerichter begeleiden." 

Uitdagingen in de begeleiding 

"De gemiddelde behandelduur in het Ouder-Kind Trainingshuis is negen maanden. Voor sommige ouders duurt het langer, omdat ze geen geschikte woonplek kunnen vinden. Dat betekent dat ze langer hier blijven, wat soms lastig is. We hebben geen invloed op toewijzingen en urgentieverklaringen worden zelden toegekend. Daardoor blijven sommige ouders hier ongewild langer." 

Werken met de CURVE-methode 

"In onze begeleiding werken we met de CURVE. De curve geeft ons en ouders een houvast waarmee we naar alle vlakken kunnen kijken die belangrijk zijn. 

C voor Contact: zorgen dat er goed contact is tussen ouder en kind. 
U voor Uitdaging: activiteiten aanbieden die passen bij de leeftijd van het kind. 
R voor Rust, Ritme en Regelmaat: een stabiele dagstructuur is essentieel. 
V voor Veiligheid: zorgen dat de omgeving veilig is. 
E voor Eerste behoeften: zorgen dat basiszorg, zoals voeding en hygiëne, op orde is." 

Grote stappen vooruit 

Irene: "Christian heeft enorme stappen gezet sinds hij hier is. In het begin gaf hij weinig ondertiteling aan Domenic, maar inmiddels benoemt hij steeds vaker wat hij doet en wat er gaat gebeuren. Dat helpt bij de communicatie en hechting. Hij is van een paar uur per dag vader zijn, naar fulltime zorg gegaan. Dat is een enorme omschakeling. Hij werkt vier dagen per week en heeft nu ook de woensdagochtend vrij, zodat hij samen met Domenic tijd kan doorbrengen. De woensdagmiddag heeft Domenic omgang met zijn moeder, waardoor Chris wat dingen voor zichzelf kan doen. Dat is ook belangrijk, omdat hij anders altijd aan het werk is of voor Domenic zorgt. Ritme en inkomen zijn belangrijk voor hem, dus werken is iets waar hij zich goed bij voelt." 

Een betrokken vader 

"In het begin waren er twijfels of Christian het vaderschap fulltime aankon. Daarom hebben we hem twee weken lang volledig laten zorgen voor Dominic, van het moment dat hij wakker werd tot aan bedtijd. Dat gaf een goed beeld van hoe het ging. En hij deed het boven verwachting goed. Hij zet Dominic echt op de eerste plaats en dat is precies waarom het zo goed gaat." 

Samenwerking binnen Ambiq 

"Binnen Ambiq werken we met verschillende disciplines, zoals Theraplay, speltherapie en systeemtherapie. Wanneer we zien dat een vader behoefte heeft aan mannelijke begeleiding, kan de keuze worden gemaakt om de vaderfactor in te zetten. Dit was het geval bij Chris en werd al toegepast toen Domenic nog met zijn moeder bij de OKB zat. Dit is enorm waardevol, want vaders kunnen zich makkelijker spiegelen aan een mannelijke begeleider. Dat kan net het verschil maken dat ze nodig hebben." 

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer