In het kort

Ambiq behandelt en begeleidt kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en bijkomende problematiek. Wij geloven dat ieder kind het recht heeft om op te groeien in een gezin, dus daar is onze organisatie volledig op ingericht. We werken zoveel mogelijk ambulant (bij de mensen thuis) om in een vertrouwde omgeving antwoord te geven op elke hulpvraag. Als het echt niet anders kan hebben we intramurale plaatsen beschikbaar, om vanuit een stabiele leefomgeving met de behandeling en/of begeleiding te starten. Voor elk kind een veilige en prettige omgeving.

jongetje in speelhuisje bij Ambiq LVB

Op weg naar zelfstandigheid

Het doel van onze behandeling en begeleiding is altijd: mensen op weg helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. We zijn er als het nodig is, totdat iemand zelf verder kan. Onze (jong)volwassen cliënten begeleiden we bij het inrichten van hun volwassen leven. Denk aan het vinden van woonruimte en/of een dagbesteding en het wennen aan een eigen huishouden. Ook jonge ouders bieden we praktische handvaten om hun kindje een veilig en liefdevol thuis te bieden.

Regio's en locaties

Onze kernregio's zijn Drenthe en Overijssel (IJsselland en Twente). In elke regio bieden we ambulante behandeling of begeleiding en ons complete scala aan intramurale hulpverlening. Daarnaast kunnen cliënten en professionals uit het hele land bij ons terecht voor complexe hulpvragen. Zoals omgaan met zware gedragsproblemen, seksuele- of traumagerelateerde problemen en/of verslaving. Als specialist LVB (licht verstandelijke beperking) willen we onze expertise zo breed mogelijk delen.

Onze werkwijze

Snel na de aanmelding maken we een afspraak voor een gesprek bij de cliënt en zijn of haar ouders thuis. Bij deze intake bepalen we samen wat de hulpvraag precies is en met welke behandeling/begeleiding wij kunnen ondersteunen. We bepalen ook direct hoe lang het behandeltraject gaat duren. Er is dus meteen een eindperspectief. Voor elke cliënt stippelen we een persoonlijk zorgpad uit, dat bestaat uit de behandelvormen die hij of zij krijgt. Dit zorgpad evalueren we regelmatig om te kijken of het nog bij de hulpvraag aansluit. Zo kunnen cliënten in hun eigen tempo aan behandeldoelen werken en (weer) op zichzelf leren vertrouwen.

logo ambiq
  • Opleidingscentrum Goede Smaaq in Hoogeveen gaat sluiten

  • Heidi Kluin (STA!) over de Nationale dag van het Onderwijs