Swipe

Vlaggensysteem op een bordje: “Werken vanuit behandeling is ook werken aan de achterkant van het probleem.”

04-01-2022

Het heeft even geduurd en Gert Jan van den Top is er jaren mee bezig geweest, maar woensdag 3 november was het zo ver. Gert Jan mocht toen officieel het Vlaggensysteem op een bordje uitbrengen. En dit is een groot succes. Ondertussen zijn er al veel bordjes besteld in België en Nederland. Gert Jan: “Werken vanuit behandeling is ook werken aan de achterkant van het probleem. Het voelt alsof ik de kennis die ik opdoe vanuit dit perspectief ook kan gebruiken om meer te betekenen in het preventieve werk. We kunnen veel voorkomen en daar ook samen het verschil in maken”. 

Hoe is het vlaggensysteem op een bordje tot stand gekomen?

In 2010 kwam de eerste versie van het Sensoa Vlaggensysteem uit. In dezelfde tijd startte Gert Jan in Rolde als pedagogisch medewerker. Dit was een heftige periode waar ze veel te maken hadden met moeilijk verstaanbaar (seksueel) en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij ontstond ook een motivatie om hiermee om te leren gaan. Zo’n vijf jaar later volgde er intern een cursus inzake het Vlaggensysteem. Het geeft dan houvast wanneer er een goede methodiek is die professionals hierbij kan ondersteunen. Gert Jan is zich daar verder in gaan verdiepen, begon trainingen te geven aan collega’s en voerde zelf vooral ook steeds meer gesprekken over seksueel gedrag met de jongeren op de groep.

Het systeem bleef echter ook vragen oproepen: hoe pas je het goed toe in de praktijk? Hoe ga je het gesprek aan met je jongeren? En hoe maak je het gedrag ook inzichtelijk voor hen zelf? Op een avond (tijdens een slaapdienst) zag Gert Jan het opeens voor zich en begon te knutselen, te zagen en pakte alle spelletjes uit de kast, van een mens-erger-je-niet-bord tot een dambord. 

Dit is hij steeds verder gaan ontwikkelen tot er een goedgekeurde versie was. Door praktijktesten en onderzoek bleek er veel behoefte te zijn aan een dergelijke interventie. Dat gaf ook de motivatie om het tot een prototype te ontwikkelen. Maar om nog veel meer van deze bordjes te produceren waren er ook financiële middelen nodig. Door een projectplan op te stellen en diverse organisaties te  benaderen zijn er uiteindelijk tien organisaties bereid gevonden om het project te ondersteunen. Ze hebben dit gedaan door op voorhand de interventie en de training in te kopen en uit te spreken achter de visie te staan van het idee. Het gaat om de organisaties; Jeugdhulp Friesland, Jarabee, ’s Heeren loo, Sensoa, de Baander,  Veilig Thuis Drenthe, De Beuk Staete, Sense, Accare en natuurlijk ook Ambiq. 

Hoe nu verder?

De missie is om meer met elkaar te praten over seksueel gedrag. Dat kan best spannend zijn, voor een hulpverlener maar ook voor de ander. Het Vlaggensysteem op een bordje biedt professionals hierin een extra instrument bij de ondersteuning en begeleiding van onze doelgroep. Met het Expertteam seksualiteit is gekeken of de interventie ondersteunend is aan de visie van seksuele vorming binnen Ambiq. En met trots kunnen we stellen dat er besloten is om de interventie onderdeel te laten zijn van onze training Vlaggensysteem. Daarnaast zullen volgend jaar de gedragswetenschappers en de taakhouders seksualiteit getraind worden binnen Ambiq.   

Meer weten over het Vlaggensysteem op een bordje?

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer