Swipe

Op een uitdagende manier gezondheid verbeteren

03-09-2020

Silvia Gerdes werkt bij Ambiq als psychomotorisch therapeut. Naast deze baan heeft ze een eigen bedrijf als leefstijlcoach. Door deze combinatie weten collega’s en cliënten haar goed te vinden met uiteenlopende vragen over leefstijl. 

Zo werd ze ook betrokken bij de ontwikkeling van B-Appy, een app die mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) op een aansprekende en verantwoorde manier helpt om te werken aan hun gezondheid.

Tijdens de VG Hackathon is het idee voor de app B-Appy tot stand gekomen. Silvia licht toe: “Cliënten kunnen, samen met hun begeleiders, door B-Appy heldere stappen zetten in hun gezondheid en leefstijl, met duidelijke acties. Eigen regie en samen doen (met begeleider of netwerk) zijn daarbij leidend, positieve gezondheid is de onderlegger. Er zijn zes domeinen van positieve gezondheid: lichaam, gevoelens en gedachten, zinvol leven, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks leven.”


Volledig aangepast op de LVB-doelgroep

Silvia neemt deel in het expertteam van B-Appy. Ze geeft inhoudelijk advies en schrijft content over onder andere leefstijl en het domein gevoelens en gedachten. Als expert is het belangrijk dat de informatie klopt en actueel is: ze werken dan ook op basis van de laatst bekende evidence-based informatie. “We lezen mee met elkaar, vullen elkaar aan en samen komen we zo tot een zo goed en aansprekend mogelijke inhoud. Zo houden we elkaar scherp. Ik kan nog weinig informatie vinden over leefstijlmethoden bij de LVB-doelgroep en te weinig middelen om met hen hiermee aan het werk te gaan. Hoe leuk dus dat ik hierin mee mag ontwikkelen en denken.”

Ze vervolgt: “Bij veel mensen is leefstijl en gezondheid een belangrijk thema, zo ook voor cliënten met een LVB. Denk aan overgewicht, stress, bewegen en burn-out. Als ze bijvoorbeeld willen afvallen komen ze vaak bij een diëtist terecht waar ze lijstjes meekrijgen met ze wel en niet mogen eten. Of ze komen bij een fysiotherapeut terecht voor klachten en krijgen oefeningen om thuis te oefenen. Dit sluit te weinig aan op de vaardigheden van LVB-cliënten. Met B-Appy krijgen cliënten inzicht in hun gehele gezondheid. Hen handvaten geven om verder te kunnen is een van de redenen waarom ik deelneem aan het expertteam.”



Hoe werkt het?

“Allereerst zien cliënten een aantal algemene vragen over gezondheid. Deze vragen kunnen de cliënt en begeleider helpen om te kijken met welk gebied ze aan het werk willen”, aldus Silvia. “In elk gebied komen ze veel te weten en te leren over een bepaald onderwerp van gezondheid. De cliënt kan zelf kiezen of hij de aankomende week bijvoorbeeld een filmpje wilt zien, een challenge wilt doen of een oefening wil(t) gaan uitvoeren. Er zijn coaches in de app die ze kunnen helpen bij het zetten van stappen (de oma, de professor, de vriend of vriendin, of de generaal) en helpen om hun doelen te bereiken. Ze kiezen de coach die het beste bij hen past. Het gaat erom dat concrete informatie gemakkelijk behapbaar is, aansprekend is en dat deze aansluit op mogelijkheden van de cliënt. Dan is de kans het grootst dat er echt iets verandert.”

Volgens Silvia worden cliënten niet overladen met informatie, maar worden ze gaandeweg steeds meer geprikkeld om spelvormen te doen, te oefenen en instructievideo’s te bekijken. Daarin kunnen ze ook de voortgang zien. Ook kunnen ze in de app ‘beloningen’ krijgen voor hun vooruitgang. Zo kunnen ze ‘coins’ verdienen om een nieuwe wereld of gebouw te openen.” “De ontwikkelaars testen de app ook tussendoor bij de doelgroep en hun begeleiders. Zo finetunen we de informatie steeds meer naar een goede en aansprekende app.”

“Ik heb zin om B-Appy te gebruiken als het af is. Juist omdat de app niet belerend en moeilijk is, maar motiverend, zie ik er succes in. Het zou mooi zijn als er een mindset van ‘Leuk, ik mag B-Appy weer gebruiken’ komt. Ook begeleiders kunnen wellicht zelf nieuwe informatie ontdekken en samen met de cliënt oefenen. Dat geeft enthousiasme.”



E-LVB staat open voor samenwerking

De app is nog volop in ontwikkeling en zal in 2021 gelanceerd worden. Het e-lvb ontwikkelt B-Appy samen met cliënten, betrokkenen, ontwikkelaar Klare Koek en Jouw Omgeving. Zorgorganisaties Ambiq, ASVZ en Reik werken met Jouw Omgeving samen in het expertisenetwerk e-health LVB (afgekort e-lvb). Daar bundelen ze hun krachten om blended hulpverlening voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking te optimaliseren. Het expertisenetwerk e-lvb zet in op een duurzame samenwerking. Het is geen gesloten bolwerk; andere partijen kunnen aanhaken. Ook jouw organisatie! Kijk op www.e-lvb.nl voor meer informatie.

logo bappy b-appy

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer