Jongeren helpen met vlogs over Loverboys
“Stap ik in?” “Ben ik een sexgodin?” Twee titels van een serie van zes vlogs “Lief of leed” die vanaf vandaag te zien zijn via de website 'Twente tegen mensenhandel'. Twentse jongeren spelen situaties na die herkenbaar zullen zijn voor leeftijdgenoten. De filmpjes worden ingezet voor voorlichting over deze zorgwekkende vorm van mensenhandel.
“Ik hoop dat deze Twentse filmpjes viral gaan onder jongeren”, zegt Jurgen van Houdt, wethouder van de centrumgemeente Enschede. “We proberen op deze manier jongeren te bereiken en hen bewust te maken van de risico’s. Loverboys en ook -girls gaan zo geraffineerd te werk. Ze palmen je helemaal in en betrekken hun slachtoffers bij criminele praktijken. Het kan dan gaan om seksuele uitbuiting, gedwongen prostitutie en criminele uitbuiting. Loverboys gebruiken daarbij steeds hardere tactieken. Daarom: elke jongere die we uit de handen van deze misdadigers kunnen houden, is er één. Aansprekende voorlichting helpt daarbij. Het is belangrijk dat jongeren signalen herkennen en weten waar zij hulp kunnen krijgen.”
Speciale band maakt kwetsbaar
“Wij zijn altijd op zoek naar manieren om aandacht te vragen voor mensenhandel, zoals bijvoorbeeld loverboyproblematiek”, vertelt Marion van het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Een mensenhandelaar heeft maar één doel: geld verdienen. Jongeren worden verliefd op een voor hen speciaal iemand, of zijn blij met een nieuwe vriend, vriendin of vriendengroep. “En dat is natuurlijk heel normaal… Maar juist dat gevoel van het hebben van die speciale band maakt jongeren soms kwetsbaar voor manipulatie, chantage, misbruik en uitbuiting. De schade is groot, de weg terug lang. De vaak jonge slachtoffers, het gaat dan om meisjes én jongens, kunnen er echt kapot van gaan. Daarom proberen we de jongeren zelf te bereiken. Deze vlogs kunnen helpen het gesprek op gang te brengen thuis en op school. Het blijven informeren van jongeren, hen bewust te maken blijft belangrijk, zodat zij gewaarschuwd zijn en weerbaarder worden.”
Vrijwillige acteurs
De serie vlogs is bedacht in samenwerking met filmmaker Masja de Roy van Minikronieken, en theatermaker Daniëlla van der Stelt. Zes jonge Twentse acteurs spelen verschillende vormen van uitbuiting na. Deze jongeren hebben zich vrijwillig ingezet voor dit thema.
Over het Meldpunt
Het Meldpunt Loverboyproblematiek Twente biedt preventieactiviteiten, is bereikbaar voor informatie en advies en organiseert hulpverlening voor slachtoffers van uitbuiting. Het Meldpunt is een samenwerkingsverband van de Twentse gemeenten met o.a. het Zorg- en Veiligheidshuis Twente, politie, CoMensha, Ambiq, Jarabee, Tactus, Alifa, maar ook met het Centrum Seksueel Geweld en Veilig Thuis Twente. Het meldpunt wordt momenteel omgevormd tot een breed Kenniscentrum Mensenhandel Twente.