Swipe

'Het hele gezin kan bij ons terecht' - Afslag Ambiq met Evelien en Jose

11-02-2021

Evelien en Jose over hun ervaringen bij onze Ouder Kind behandeling (OKB). 
Benieuwd wat de OKB inhoudt en hoe hun werkdag er onder andere uit ziet?

Naam: Evelien
Werkjaren binnen Ambiq: 12 jaar

Van deze 12 jaar werkervaring bij Ambiq werk ik 4 jaar bij de OKB in Almelo. Vader, moeder of ouders kunnen hier terecht wanneer er zorgen ontstaan tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun kind. Ouders worden doorgaans aangemeld door een wijkcoach, gezinsvoogd of VeiligThuisTwente. Een aantal jaren geleden hadden we veelal moeders op de locatie, echter kan nu het hele gezinssysteem bij ons terecht. Wij merken dat dit beter is voor de hechting van het kind en ouders kunnen elkaar ondersteunen in de opvoeding. Gemiddeld verblijven ze 9 maanden op onze locatie, maar dit kan ook korter of langer duren wanneer er geen zorgen zijn óf juist zorgen blijven. 

Beginnen bij de basis én werken aan de basis
Wat ik leuk en uitdagend vind aan deze behandelvorm is het continu observeren, signaleren, samendoen en hierdoor verbetering zien bij de ouder(s). Wanneer ouders bij ons starten beginnen we bij de basis: we kijken mee met elke handeling tussen ouder(s) en het kind.  Stap voor stap gaan wij samen met de ouder(s) door de fases heen, die horen bij de ontwikkeling van het kind. Daarnaast werken wij met de methode ‘Basic Trust’. Deze methode houdt onder andere in, dat wij een situatie filmen tussen een ouder en kind en dit na afloop met de ouder bespreken. Dit kan een situatie zijn, wat anders kan of een situatie wat juist heel goed werkt. Door deze opnames samen terug te kijken en te bespreken, zien ouders in hoe zij handelen in bepaalde situaties en kunnen ze van de filmopnames leren. 

Samenwerkingen binnen Ambiq 
Naast de ontwikkeling van hun kind kunnen er ook zorgen zijn op andere vlakken zoals huisvesting, financiën of in hun relatie/systeem. Wanneer dit zo is, werken wij samen met onze systeemtherapeut van Ambiq. De ouders krijgen systeemtherapie aangeboden en kunnen, wanneer er zorgen liggen in hun relatie/systeem, met onze systeemtherapeut aan de slag. Soms is de ''rugzak'' van ouder(s) zó vol, dat ze deze ''rugzak'' eerst lichter moeten maken en bepaalde situaties uit het verleden moeten gaan verwerken. Daarnaast werken we ook samen met de baby-IOG van Ambiq. Dit is een behandelvorm dat op de locatie kan worden ingezet of, wanneer ouders uitbehandeld zijn, bij hen thuiskomt voor begeleiding. De baby-IOG richt zich voornamelijk op de hechting tussen ouder(s) en het kind in de leeftijd van 0 tot 2 jaar. Wanneer ouders geen 24-uurs toezicht meer nodig zijn, maar waarvan de stap naar huis nog té groot is, kunnen zij terecht bij het Ouder Kind Trainingshuis (OKT). Dit zit gevestigd achter onze locatie, dus mooi dichtbij! Het OKT kan een doorstroom locatie zijn, waar ouders begeleiding krijgen op maat. De begeleiding kan bijvoorbeeld variëren van een uurtje per dag tot een aantal uren. 

Per systeem wordt er gekeken, wat hij of zij nodig heeft 
Ik begin de dienst altijd met een overdracht van de slaapdienst. Afstemmen met elkaar is belangrijk, omdat er 24/7 iemand van mijn collega’s aanwezig is op de OKB. Op onze locatie hebben wij de luxe, dat er een gastvrouw en een huishoudelijk medewerkster werkt. Onze gastvrouw kan ouders ondersteunen in huishoudelijke taken, kan hulp bieden in voeding en ondersteund ouders als zij vragen hebben over het huishouden. Overdag zijn mijn collega's en ik vaak praktisch bezig met de ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan: dokter afspraken, consultatiebureau, bezoekmomenten, verlof afspraken en de behandeling. Daarnaast werken wij op onze locatie in koppels: elk koppel heeft twee ouders waarvan zij de mentoren zijn. Bij deze verdeling is gekeken naar uren en werkweekenden zodat er praktisch elke dag een mentor aanwezig is voor de ouder(s).  

Veiligheid voorop! 
Waar ik zelf veel voldoening uithaal zijn de succesverhalen. Vooral wanneer ouders terug kunnen naar huis en veel hebben geleerd, hier, op de OKB. Dat ze hun kind in een veilige omgeving kunnen laten opgroeien, en dat ik hierin een steentje aan heb mogen bijdragen.. Uiteraard blijft hierbij het belangrijkste: een zo veilig mogelijke omgeving voor het kind om in op te groeien. 

Naam: Jose
Werkjaren binnen Ambiq: 14 jaar

Van de 14 jaar werkervaring binnen Ambiq werk ik 2 jaar bij de OKB in Almelo. De doelgroep zijn vaders en-/of moeders met een licht verstandelijke beperking. Sommige ouders hebben een ‘‘rugzak’’ beladen met vervelende situaties uit het verleden. De drive om dan voor hun kind te willen zorgen en bij hen te blijven, is groot. Het is als het ware een ontdekkingsreis voor de ouders, waarin ik hele krachtige ouders zie. Persoonlijk haal ik hier veel kracht uit, dat ik een ondersteunende rol kan én mag zijn, in hun ontdekkingsreis. 

Wat ik onder andere doe.. 
Voorheen heb ik op een IB-groep en het trainingshuis gewerkt. Dit is een heel verschil met de OKB, omdat we hier systematisch bezig zijn met het kind erbij. Het kind geeft de ouders de externe motivatie om met de behandeling aan de slag te gaan: een soort ‘stok achter de deur’. In het begin kijken we met alles mee: de voedingen, verschonen, in bad doen, de momenten in de nacht.. Je kunt het zo gek niet bedenken! Wanneer er regelmatig met de ouder is meegekeken en het gaat goed, dan mogen ouders het zelf gaan doen. Op deze manier wordt er steeds meer inzicht gegeven, waar de hulpvragen van het gezin liggen. 
Met de ouders hebben wij mooie gesprekken over bijvoorbeeld hun toekomst. Waar zie jij jezelf met je kind over een paar jaar, en welke stappen moet je zetten om daar te kunnen komen? Je hoopt natuurlijk dat het kind bij de ouder kan blijven, maar dit is niet altijd de uitkomst. Zoals Evelien ook al aangaf: de veiligheid van het kind staat altijd voorop. Er wordt geprobeerd om een zo stabiel mogelijke omgeving voor het kind te kunnen ontwikkelen. Het is dus telkens naast de ouder(s) staan, meekijken, tips geven of juist complimenteren. Elke keer realistisch blijven kijken en het samen doen. Niet telkens zeggen ‘dat doe je niet goed’, maar de ouder(s) juist het vertrouwen geven, dat ze het mogen proberen. Ik vind dat iets moois en krachtigs, van deze behandelvorm! 

Het hele gezin kan bij ons terecht! 
Het komt weleens voor, dat ouders al te maken hebben gehad met een uithuisplaatsing van één van hun kinderen. Hierdoor zit er veel angst om het kind nogmaals kwijt te raken. Wat nu anders is dan voorheen op de OKB, is dat wij nu het hele systeem op kunnen nemen: het hele gezin kan bij ons terecht voor behandeling. Voorheen heette de OKB ook wel het moeder-kind huis. De naam is nu veranderd, omdat ook de partner/vader mee kan werken in de behandeling. Hij kan, net als de moeder, ondersteunen in de opvoeding van het kind. Binnen de OKB is er plek voor 8 gezinnen. Zo hebben we kamers op de begane grond, maar beschikken we ook over 2 appartementen op de eerste verdieping.  

Verschillende leefstijlen  
De ouders krijgen weekgeld zodat ze zichzelf kunnen voorzien in de primaire behoeftes zoals eten en drinken. Het is altijd wel een discussiepunt bij ons op de groep, hoe ieder zijn of haar leefstijl is. De verschillende leefstijlen is een onderwerp wat aandacht krijgt, maar waarvan ik ook weet dat het lastig is om te veranderen. Wel is het goed om het onder de aandacht te brengen en er het gesprek over aan te gaan: Hoe zie jij dit later voor je? Welke leefstijl vind jij belangrijk voor jouw kind en wat wil jij jouw kind meegeven? Op deze manier proberen wij de ouders inzicht te geven, zodat ze zelf leren inzien hoe het bijvoorbeeld ook anders kan. Verder ondersteunen wij de ouder(s) in de huishouding, voeding, financiën en leefstijl. Soms in samenwerking met een bewindvoerder.  

Krachten van de OKB 
Dat je hier komt wonen is voor de ouders niet de eerste keuze: het liefst blijven ze thuis met de nodige begeleiding. Alleen is dit vaak niet genoeg om inzichtelijk te krijgen hoe het ouderschap vorm wordt gegeven en of het voldoende is voor het kind, om thuis te blijven wonen. Wanneer ouders weggaan, vinden ze het vaak moeilijk om écht weg te gaan van de OKB. Je bouwt als hulpverlener én als persoon een band op met de ouder en het kind. Ik vind het dan ook mooi, dat sommige ouders contact met ons onderhouden door een appje te sturen of ons te bellen. Soms komen ze zelfs even langs op de locatie voor een kopje koffie. Hoe mooi is het, dat ze ons dan nog komen opzoeken! Ik vind het een kracht van onze locatie, dat wij een vertrouwelijke en veilige omgeving bieden én zijn. Wanneer een ouder binnenkomt met een ‘’rugzak’’ en na een periode samen met het kind de deur uitloopt, is toch wat je eenieder gunt? 



Op de foto links Evelien en rechts Jose.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer