Swipe
Een interview met Bina en Marjanne: over hoe beeldende therapie onze cliënten kan helpen

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

05-09-2023

Bina Koster werkt ondertussen 11 jaar bij Ambiq in de regio Noord/Midden en Marjanne Dekker 3 jaar in de regio Twente en Hardenberg.

Samen met collega's Rosita Wiegers, Nadieke Hoting en Alice Dunsbergen geven zij beeldende therapie binnen Ambiq. Samen met de jongeren zijn ze vooral aan het doen. Door te doen, ervaren de cliënten. Ook kijken ze naar wat het kind op dat moment nodig heeft. Het is belangrijk dat de therapeut aansluit waar de behoefte op dat moment ligt en wat de jongere nodig heeft om te ontspannen om in het hier en nu te zijn. "Ik vind het mooi dat je bij beeldende therapie kunt bewaren wat je hebt gemaakt", vertelt Bina. "Hierdoor kun je terugkijken op het proces en komt het proces veel duidelijker in beeld."

Hulp voor het hele systeem

"Therapie was eerder meer individueel gericht, alleen op de cliënt. Met alle kennis die we hebben opgedaan ligt het nu veel meer op het systemische stuk", zegt Bina. "Daar willen we ons op focussen om het verschil te maken." De laatste jaren is hier verandering in gekomen. Wat de cliënt mee krijgt in zijn of haar therapie wordt ook gedeeld en overgebracht naar het systeem: ouders/verzorgers, familie en anderen in de omgeving. "We horen ook terug van collega's dat daar onze kracht zit en dat dit heel waardevol is voor het hele gezin."

De kracht van beeldende therapie zit in het bekende spreekwoord: één beeld zegt meer dan duizend woorden. Beelden blijven beter hangen, zijn kort en krachtig. Het hele systeem kan hier in meegenomen worden.

Affectregulerende vaktherapie

Waar ze bij beeldende therapie gebruik van maken is de interventie 'affectregulerende vaktherapie (ArVT)'. Onlangs is er een nieuw werkvormenboek gelanceerd, waar Bina aan heeft bijgedragen. Het gaat over werkvormen die passen bij de fasering van de ArVT, gespecificeerd op beeldende therapie. "Bina en ik zijn intern bezig om deze interventie meer bekendheid te geven, omdat het zo goed aansluit bij onze doelgroep", geeft Marjanne aan. "Ook hier komt aan bod hoe je de transfer naar de gezinnen/het systeem om de cliënten heen kunt maken."

Ervaring van onze cliënt Esmee

Eén van onze cliënten die beeldende therapie heeft gevolgd is Esmee. Esmee volgde op jonge leeftijd de gezinsbehandeling KINGS. Daar kon en durfde Esmee niet over haar gevoelens te praten. Tijdens de beeldende therapie lukte dit op een gegeven moment beter. "We hebben hele leuke dingen gemaakt", vertelt Esmee. "Maar het was soms ook lastig om over moeilijke gevoelens te praten." De moeder van Esmee geeft aan: "Bij de gezinsopname (KINGS) kon en durfde Esmee niet te praten over haar gevoel. Bij de beeldende therapie is er op spelenderwijs aandacht geweest voor rouw en wie ze is. Dit was passend bij haar kwetsbaarheid."

Esmee en het gezin krijgen ook hulp aan huis. Herman Hoogenberg, onze ambulant hulpverlener, ziet ook een mooie ontwikkeling: "Beeldende therapie is belangrijk naast IAG, omdat het op een creatieve manier kan helpen bij het begrijpen van kinderen en tieners, en hen helpt uiten wat ze moeilijk vinden om te zeggen. Het fungeert als een vertaler tussen hen en hun ouders, terwijl IAG hier moeilijker in slaagt vanwege de partijdigheid."

Kay leert beter omgaan met zijn zieke vader

Naast Esmee heeft Kay ook beeldende therapie gehad. Zijn vader is ernstig ziek en ze vinden het beide moeilijk om hier over te praten. Kay en zijn vader hebben elkaar beter leren kennen door onder andere het ziekteproces van zijn vader in een tijdlijn weer te geven om een realistisch beeld te geven waar vader staat in zijn ziekteproces. Zo werd het taboe over het ziek zijn doorbroken. Kay vertelt: "ik durf nu beter vragen te stellen aan mijn vader over zijn ziekte." De vader van Kay geeft aan: "We kunnen beter praten over mijn ziek zijn en kunnen er zelfs grapjes over maken. De spanning is er vanaf."

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer