Swipe

Inspectie plaatst Ambiq onder verscherpt toezicht

04-07-2025

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft besloten om zorgorganisatie Ambiq onder verscherpt toezicht te plaatsen. Dit besluit volgt op de constatering dat er nog onvoldoende voortgang is geboekt in de uitvoering van het verbeterplan Wet zorg en dwang (Wzd).

In april 2024 bezocht de IGJ Ambiq om te beoordelen of de organisatie voldoet aan de wettelijke normen. De Inspectie concludeerde dat Ambiq op vijf van de acht normen voldoet en dat er sprake is van voldoende kwaliteit. Op drie normen zijn verbeteringen nodig. Ambiq heeft daarop een verbeterplan opgesteld en is gestart met de uitvoering.

Tijdens een herhaalbezoek in mei 2025 constateerde de IGJ dat er weliswaar vooruitgang is, maar dat deze voortgang onvoldoende urgentie heeft en een te laag tempo kent. Daarom is besloten om Ambiq onder verscherpt toezicht te plaatsen.

Wat betekent de Wet zorg en dwang (Wzd) in de praktijk?

Onvrijwillige zorg houdt in dat zorg wordt geboden terwijl de cliënt daar zelf geen toestemming voor geeft. Dit mag uitsluitend wanneer het echt noodzakelijk is voor de veiligheid of het welzijn van de cliënt of anderen. In zulke gevallen mag onvrijwillige zorg alleen worden toegepast als dit voldoet aan strikte wettelijke voorwaarden.

Voorbeelden van vormen van onvrijwillige zorg zijn:

  • Een geluidssignaal dat afgaat wanneer een slaapkamerdeur opengaat (kameralarm);
  • Tijdelijk gebruik van een rustige ruimte om overprikkeling of agressie te verminderen;
  • Afspraken over het gebruik van een mobiele telefoon, ter bescherming van de cliënt of zijn omgeving.
Voor wie geldt de Wzd?

De Wet zorg en dwang is van toepassing binnen onze intramurale zorgvormen: de locaties waar cliënten en bewoners verblijven of wonen en waar behandeling plaatsvindt.

Alleen wanneer sprake is van onvrijwillige zorg, valt een situatie onder de Wzd.

Met hulp van de Inspectie gaan we gericht aan de slag om verbeteringen duurzaam door te voeren. Dat doen we in lijn met onze visie: ieder kind, iedere jongere en volwassene verdient een zo veilig mogelijk thuis. De periode van toezicht loopt tot 31 januari 2026.

“De IGJ kijkt altijd mee met zorgaanbieders, geeft verbeterpunten door en toetst vervolgens of er voldoende maatregelen zijn getroffen om deze door te voeren. Als organisatie zijn we al druk bezig met een actieplan voor het realiseren van deze verbeterpunten. Wij willen, net als de inspectie, onze zorg continu verbeteren en het toezicht van de inspectie biedt ons de mogelijkheid om alles versneld door te voeren. In dit proces zetten we samen de schouders eronder en heb ik er alle vertrouwen in dat het ons samen gaat lukken, omdat wij geloven in een veilig thuis voor iedereen in lijn met onze visie.  Ondertussen gaan we door met waar we goed in zijn: de juiste én beste zorg verlenen aan onze LVB cliënten,” aldus Anita Bultman, bestuurder van Ambiq.

Vragen?

Voor vragen neem contact met ons op via: communicatie@ambiq.nl

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer