Swipe
Ervaringsverhaal Saskia Staman - verwijzer vanuit Avedan

Er wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden

Saskia Staman werkt nu een jaar of twaalf bij welzijnsorganisatie Avedan. Bij Avedan is ze vooral betrokken bij het Jonge Moederwerk (JMW). Het JMW is bedoeld voor alle kwetsbare zwangeren in Almelo. Met hun vragen kunnen ze bij het JMW terecht: huisvesting, financiën, relatieproblematiek etc. Samen met de moeders kijkt Saskia wat er nodig is om het kindje zo goed mogelijk op de wereld te krijgen. “Ik ben heel blij met waar we nu staan. Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan en we hebben een netwerk om ons heen gebouwd. Dit heeft veel meerwaarde voor onze zwangeren.”
 

In het begin was het Jonge Moederwerk gericht op groepsaanbod. Dit is nu meer veranderd naar de vraag van de moeders. Er kwamen namelijk voornamelijk individuele vragen binnen en zo is de werkwijze ontstaan om individuele trajecten af te leggen. “Dat werkt heel prettig”, zegt Saskia. “De moeders hebben één contactpersoon die met hen mee denkt om een zo goed mogelijke start te kunnen geven aan hun kindje. Je gaat dus echt op maat kijken wat er nodig is voor de moeder. Elk traject is anders.” Ondertussen is het JMW aardig bekend geraakt in Almelo en komen de aanmeldingen binnen via verloskundigenpraktijken, ziekenhuizen of wijkcoaches. Maar ook zwangeren zelf kunnen contact leggen met het Jonge Moederwerk.

De kracht van JMW ligt voornamelijk in het laagdrempelige denkt Saskia. Er hoeft niet veel te gebeuren om je aan te melden bij het Jonge Moederwerk. Iedereen mag altijd bellen en tijdens een kopje koffie kunnen moeders hun verhaal doen. Het JMW is heel transparant en neemt de zwangeren mee in wat ze doen. “Soms krijg ik een telefoonnummer en toestemming om te bellen. Dat doe ik dan en nodig ik de zwangere uit om koffie te komen drinken. Zo start ik en vanuit het vertrouwen komt er dan steeds meer informatie boven tafel.”

Hoe samenwerkingen leiden tot meer profijt voor de zwangeren

De samenwerking met netwerkpartners heeft ervoor gezorgd dat het JMW is uitgebreid en ze veel meer kunnen betekenen voor de zwangeren. Ook met Ambiq zijn ze de samenwerking aangegaan. Bij sommige zwangeren is er meer ondersteuning nodig en zijn er soms meer zorgen. Dan wordt er gekeken wat er nodig is en of een plek bij Ambiq geschikt is om de juiste start te maken. Samen met het JMW kan de moeder langs komen bij Ambiq. “Doordat je elkaar al hebt leren kennen, is zelfs dat proces laagdrempelig. Je komt een keer langs om te kijken op de locatie en hoe het daar in zijn werk gaat.” Het JMW blijft betrokken bij de zwangere, ook al wordt de moeder opgenomen bij de Ouder-Kind behandelgroep van Ambiq in Almelo. “Samen blijven we in het proces en kijken we waar JMW aanvullend kan zijn. Hier is een mooie groei in geweest met Ambiq. De laatste jaren hebben we gekeken waar ieders expertise ligt en hoe we die kunnen gaan bundelen. Dat is niet alleen fijn voor de moeders, maar ook voor ons onderling.” Het JMW kan ondersteunend zijn in het praktische proces. Het is spannend voor de zwangeren om naar een Ouder-Kind behandelgroep te gaan. Dat roept veel vragen op. Een goede ondersteuning is dan belangrijk.

Wat Saskia fijn vindt aan de samenwerking met Ambiq is dat er veel mogelijk is. “Ik kan gewoon bellen, de situatie voorleggen en iemand kan met mij meedenken. In dat meedenken kan er ook kritisch gekeken worden: is Ambiq de juiste plek of is iets anders misschien beter?” De samenwerking is duidelijk, transparant en open. Dit werkt prettig voor haar, maar ook voor de zwangeren: zij weten waar ze aan toe zijn en bij wie ze terecht kunnen. “Belangrijk hierbij is dat wij dit goed met elkaar afstemmen: met welke vragen kan de zwangere terecht bij het JMW en wanneer kan zij de expertise van Ambiq gebruiken?”

Saskia geeft haar complimenten aan Ambiq. “Het is heel erg fijn dat we een mooie samenwerking met elkaar tot stand hebben gebracht. Er wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden. Dat zorgt er ook voor dat ik mijn weg wel vind richting Ambiq. Het is fijn dat je met elkaar hetzelfde erin staat. Als onze samenwerking goed gaat, hebben de moeders daar profijt van.”

Laagdrempelig, persoonlijk en op maat

Tijdens het interview merkt Saskia op dat ze de cliënten vaak ‘mijn zwangeren’ of ‘mijn moeders’ noemt. Zo voelt dat voor haar. Ze hoopt dat de moeders voelen dat het Jonge Moederwerk echt naar hen wil luisteren en het belangrijk is dat de moeders de regie houden. “Zij moeten mij aan het werk zetten”, zegt Saskia. “Dan moeten ze meestal een beetje lachen. Maar dat is mijn werk. Zij moeten zeggen: Saskia, ik wil hier naar toe en dit heb ik daarvoor nodig.”

Het JMW is zo gauw mogelijk in beeld als iemand zwanger is, want daar ligt hun kracht: hoe sneller je in de zwangerschap betrokken raakt, hoe meer je met elkaar kan bereiken. Het JMW kan tot een kindje ongeveer een jaar of twee is meelopen. Dit proces verloopt natuurlijk. Saskia komt wanneer het nodig is. “Je hebt periodes dat je veel aanwezig bent en periodes dat je minder aanwezig bent, bijvoorbeeld als er anderen zijn, zoals de kraamzorg. We veren mee met wat er speelt. Wij willen graag duidelijk zijn. Als er onrust is binnen het gezin, komt dat vaak omdat er iets niet duidelijk is.”

“Toen ik hiermee begon dacht ik dat ik na vijf jaar wel zo zijn uitgeleerd en op zoek zou gaan naar een andere functie of baan, maar ik merk dat ik nooit uitgeleerd ben. Het werk is zo gevarieerd.” Saskia krijgt nog steeds enorme adrenaline van haar werk. “Hoe gaan we hier nou weer mee om? Ik houd van pionieren en om te vragen waarom iets niet kan. Ik probeer altijd te kijken naar de mogelijkheden. Elke dag is voor mij weer een uitdaging.”

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer