Swipe
Ervaringsverhaal Devin - Trainingshuis

Achteraf ben ik blij en trots dat ik ben gegaan. Het heeft me echt geholpen!

Daar zat hij dan, tegenover mij, maar toch wat kilometers van elkaar vandaan. Zenuwachtig en met wat humor tussendoor maakte je contact met mij. Een interview op afstand, want door een kapotte auto konden we niet naar elkaar toe. Desalniettemin vertelde Devin toch zijn verhaal aan mij, over zijn tijd bij Ambiq.


“Ik ben 19 jaar en zit op de crisisgroep”. De groepsleider naast hem begint te lachen en ik begin ook te lachen. “Oh, nee! Geen crisisgroep!” Devin woont op het trainingshuis van Ambiq in Hengelo. Hiervoor woonde hij op een ander trainingshuis binnen Ambiq. “Dat is nu zo’n 7 maanden geleden, want ik woon hier nu 7 maanden, daarvoor zat ik op de een ander trainingshuis, maar ik werd overgeplaatst hierheen. In het begin vond ik dat niet leuk en werd ik hier boos om. Maar nu ben ik blij dat dit zo op mijn pad kwam, want dit is mijn laatste kans.” Met de laatste kans bedoelt Devin te vertellen dat hij nog één kans kreeg, om iets van zijn leven te maken en deze kans wilde hij met beide handen aanpakken. “Ik kwam hier op de groep binnen als een junk! Wit, smal, ik was echt een geraamte wat door de deur heen kwam. Ik zag er niet uit, ik leek wel een lijk.” Devin was verslaafd aan verschillende soorten harddrugs, maar vertelt nu dat hij alleen nog maar wiet gebruikt. “Met al dat andere ben ik nu gestopt. Dat duurde even, maar ik ben nu alleen nog maar aan de wiet.”

Vastberaden

“Ik vind het op deze groep fijn, maar in het begin niet hoor! Toen wilde ik zo snel mogelijk weer weg, maar dat kon niet. Of kon niet…. Ik had verder ook geen woonplek waar ik wél heen kon. Ik heb mij vroeger zelf aangemeld bij Ambiq via Veilig Thuis Twente. Ik wilde niet meer thuis zijn, want dat was niet leuk. Ik wilde graag verder met mijn toekomst waardoor ik hier terecht ben gekomen. En daar ben ik nu blij om, want ik heb al veel geleerd!” Wanneer ik de vraag stel wat maakt dat hij niet meer thuis wilde wonen, merk ik dat hij hier openhartig over kan praten. “Ik woon nu al 4 jaar niet meer thuis en heb mijn ouders ook niet meer gezien. Dit doet wel wat met mij, maar ik ben er nu ook wel weer aan gewend. Laatst heb ik contact gehad met mijn broer en dat was fijn!” Devin heeft op zijn zestiende de keuze gemaakt om uit huis te gaan, omdat hij het thuis niet meer trok. “Een moeilijke keuze op mijn zestiende, maar ik heb het wel gedaan.” Wanneer we het hebben over de doelen waar hij mee bezig is, begint hij wat grappen te maken. “Uhm, groepsleiding? Wat had ik ook alweer voor een doelen?” Al snel zijn de doelen helder, want zo vertelt Devin dat hij bezig is met het omgaan van zijn gevoelens, maar ook het stoppen met het drugsgebruik. “Ik wil graag helemaal stoppen, zodat ik ook een beetje geld ga sparen voor de toekomst. Niet dat ik het geld alleen maar aan andere dingen ga uitgeven.” Momenteel werkt hij op de bouw en dit doet hij al een tijdje bij dezelfde werkgever. Hij vertelt dat hij het hier naar zijn zin heeft en hoopt voor in de toekomst, dat hij zelf ook een eigen bedrijf kan opzetten.

De dag van Devin

“Ik sta vaak ’s ochtends vroeg op tussen half 5 en 6 uur voor m’n werk. Ik kom dan rond een uurtje of 4-5 in de middag terug bij Ambiq. Dan ga ik eigenlijk gelijk douchen en daarna doe ik niks meer. Ik ben dan de hele dag al bezig geweest.” Op de vraag of hij dan alleen maar aan het chillen is bij Ambiq na werktijd antwoord hij: “Nee, soms moeten er ook regeldingetjes gebeuren. Of een gesprek met de groepsleiding over m’n doelen.” Waar Devin wel blij om is, is dat wanneer hij terugkomt niet hoeft te koken. “Er wordt voor ons gekookt, dus dan kan ik na mijn werk mooi aanschuiven aan tafel.”

Een blik in de glazen bol

“Wat ik een nieuweling zou willen meegeven als hij of zij hier op de groep komt is: doe je best! Voor mij is dit mijn laatste kans geweest om nog wat van mijn leven te gaan maken.” Vastberaden en met de vraag of tussendoor de deur van het kantoor waar hij in zit even open mag, vertelt hij verder. “Ik wil het beste er voor mezelf uithalen. Ik heb sinds dat ik hier ben geleerd dat ik sterker ben dan dat ik zelf had gedacht. Ik kan best veel aan!” Ook vertelt hij welke stappen hij in de 7 maanden tijd bij het trainingshuis al heeft gemaakt. Dat zijn er behoorlijk wat! “Ik hou mij nu aan mijn afspraken. Dat deed ik eerder niet. Zo ben ik laatst naar trauma therapie geweest. Dit was best intensief, want ik moest 4 dagen in de week en 2 weken lang hierheen. Eerst wilde ik dit niet, maar achteraf ben ik wel blij en trots dat ik ben gegaan. Het heeft me dan ook echt geholpen.” Ik zie een glimlach aan de andere kant van het scherm. Op de vraag hoe hij het over een paar jaar ziet, zegt hij: “Ik heb nu zoveel plekken gezien en ben er zelf klaar mee om elke keer naar een andere locatie te moeten gaan. Ik hoop ooit op mijzelf te kunnen gaan wonen, maar die stap is momenteel nog te groot. Ik vind het zelf eng om op mezelf te gaan wonen, omdat ik niet gewend ben alleen te zijn. Er is nu altijd hulp bij mij, waardoor ik ook graag hier bij Ambiq ben. Toen ik hier binnenkwam gaf ik mezelf één week en kijk nu! Ik zit hier nu 7 maanden en ben nog lang niet klaar om te gaan. Wel heb ik al heel wat stappen bereikt en zie ik ook het verschil met hoe ik eerder was als persoon.”

In de avonden zitten ze vaak bij elkaar koffie te drinken. Dit doet Devin samen met zijn groepsgenoten maar ook met de groepsleiding. Onderling is de sfeer goed. “Het is niet dat iedereen alles deelt met elkaar, maar iedereen heeft wel respect naar mekaar toe.” Wanneer Devin zich niet fijn voelt, kan hij bij de groepsleiding terecht die op dat moment in dienst is. “Ik ben blij dat ik bij Ambiq terecht ben gekomen, want ik ben nu voor het eerst écht bezig met mijn doelen. Ik weet van mijzelf dat dit m’n laatste kans is én als ik deze nu niet pak, er gevolgen zijn.” Vastberaden en ook wel een beetje trots zegt hij nogmaals: “Ik pak het met twee handen aan, omdat ik het écht anders wil gaan doen nu. Ik heb het mezelf moeilijk gemaakt en dat wil ik niet meer. Ik wil er écht wat van gaan maken en dat lukt nu op deze manier, met de juiste hulp.”

In verband met privacy zijn de naam en foto van Devin fictief. 

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer