Swipe
Ervaringsverhaal Ouder Kind Behandeling

Als alleenstaande vader op het OKB in Almelo

Richard komt samen met zijn ex en hun zoontje op het Ouder Kind Behandelhuis (OKB) in Almelo. Al snel verandert de situatie en staat Richard er alleen voor samen met Roland, toen nog een kleine baby. In de elf maanden dat hij op het OKB heeft gezeten, heeft Richard veel dingen geleerd. Tegenwoordig verzorgt hij Roland zelf. “Ik heb veel geleerd bij het OKB, dingen die ik nu nog steeds gebruik in het dagelijks leven.”

Richard ging samen met zijn ex en hun zoontje Roland naar OKB. In het begin stond Richard er niet voor open, was hij het niet eens met de begeleiding die ze zouden krijgen. Dit veranderde al snel. “Ik kan het er wel niet mee eens zijn, maar daar schiet ik ook niets mee op. Dus dan kan ik het beter omdraaien en dat heb ik ook gedaan.” Na een paar maanden werd duidelijk dat de behandeling voor de moeder ging stoppen. Richard is toen alleen doorgegaan. Na diverse gesprekken gehad te hebben met de groepsleiders van het OKB, waarbij zij hem goed hebben ondersteund, heeft hij de relatie verbroken met zijn toenmalige vriendin. “Dat was het beste voor mij.”

In de elf maanden die Richard bij het OKB verbleef, heeft hij veel verschillende dingen geleerd. In het begin werkte hij 40 uur per week, maar hoe combineer je dat met een baby’tje? Naast de praktische tips van de groepsleiders, zoals het op ooghoogte praten met je kind, het leren lezen en dingen goed uitleggen, heeft Richard zelf ook een persoonlijke groei gemaakt. De begeleiding van het OKB heeft hem geholpen met het leren opkomen voor zichzelf, het stellen van vragen wanneer dat nodig is en vragen om hulp wanneer het niet lukt.

Roland is nu vijf jaar en gaat naar school. Richard krijgt nog hulp van de gezinsvoogd, maar verder verzorgt hij Roland alleen. Richard heeft goede herinneringen aan het OKB: in het begin vond Richard het moeilijk om met iedereen om te gaan, maar naarmate de behandeling vorderde ging dit steeds beter. Gezellig films kijken met de moeders op de groep vond hij één van de mooiste dingen op het OKB. Daarnaast zwom Richard samen met Roland en de begeleiding één keer in de week. “Dat vond ik hartstikke leuk voor Roland. Het is nu één grote waterrat, ik krijg hem bijna niet meer uit het zwembad.”

Onlangs heeft Richard een keer contact opgenomen met de begeleiding van het OKB om weer eens bij te kletsen. Wat Richard van hen vindt, heeft hij al vaak laten weten. “De begeleiders doen het goed en moeten vooral zo doorgaan.”

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer