Swipe
Werken bij Ambiq – Pedagogisch Medewerker Jolanda

Out of the box denken maakt dat ik het heel leuk vind om hier te werken

Na het behalen van haar mbo-diploma Pedagogisch Medewerker Niveau 4 komt Jolanda na een korte zoektocht bij Ambiq terecht. Ze werkt nu al meer dan 22 jaar bij ons als Pedagogisch Medewerker. 

Mijn plek gevonden 

Jolanda: “Mijn eerste werkervaring in de zorg was tijdens mijn stage bij de Leo Stichting in Borculo. Daar ontdekte ik mijn passie voor onze doelgroep. Na het behalen van mijn diploma ben ik gericht gaan zoeken naar een soortgelijke baan. Ik heb eerst bij Ambelt in Zwolle gesolliciteerd. Daar werd ik afgewezen omdat ik te jong was. Gelukkig vond ik uiteindelijk mijn plek bij De Eik, waar ik als vervanger terechtkwam voor iemand die langdurig ziek was. Door de jaren heen heb ik op verschillende afdelingen en locaties gewerkt, maar vond ik uiteindelijk stabiliteit op de Lage Bothofstraat in Enschede. Ik werk nu al 22 jaar met veel plezier bij Ambiq.” 

Jongeren willen hier niet meer weg 

Jolanda geeft aan dat de Lage Bothofstraat onderscheidend is: “Naar aanleiding van het leefklimaatonderzoek wilden de jongeren meer kleur op de muren en kussens op de banken om de woonomgeving leuker en net wat huiselijker te maken. De traditionele dressoirs, die mij echt aan een instelling doen denken, hebben plaatsgemaakt voor metalen rekjes aan de wand. Dat geeft de woning volgens de jongeren een industriële look. Als team proberen we een open sfeer te creëren. Zo werken wij met onze laptops aan de keukentafel en weten de jongeren van elkaar hoe het met ze gaat. We hanteren geen strikte regelgeving, zoals vaste bedtijden die je bij andere groepen wel ziet. Per jongere wordt er echt gekeken wat werkt, en als het niet werkt, gaan we het gesprek erover aan. Dit heeft ertoe geleid dat jongeren niet meer naar huis wilden, omdat ze merkten dat het hier beter was voor hunzelf.”  

Out of the box denken 

Jolanda: “Een voorbeeld dat illustreert waarom ik graag bij Ambiq werk? Dan moet ik terugdenken aan een cliënt die niet over zijn gevoelens kon praten. Hij uitte zich vaak door te schelden en vloeken, maar we ontdekte dat muziek zijn uitlaatklep was. Ik heb toen samen met hem afgesproken dat hij de teksten van nummers zou gebruiken om aan te geven hoe hij zich voelde. Dit heb ik een half jaar elke week met hem gedaan. Waarbij we stapsgewijs meer gingen praten en minder nummers zouden gebruiken. Uiteindelijk heeft hem dat echt geholpen. Het out of the box mogen denken maakt dat ik het heel leuk vind om hier te werken.”  

We staan voor elkaar klaar 

“Wat de werksfeer betreft, is het team echt geweldig. We zijn allemaal harde werkers met hetzelfde doel voor ogen. We letten op elkaar en staan voor elkaar klaar. Zelfs in tijden van personeelstekort hebben we met het team de boel draaiende gehouden, wat aantoont hoeveel we voor elkaar over hebben.”  

Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling 

Jolanda is bijna klaar met haar parttime hbo-opleiding: “Ambiq ondersteunt mij ook in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik volg nu de hbo-opleiding Social Work op kosten van Ambiq. Er wordt altijd meegedacht over wat ik wil doen qua ontwikkeling en functie binnen de organisatie. Zo heb ik ook mijn Green Belt behaald en ben ik nu ook voor 8 uur in de week LEAN coach.”  

Eén grote familie  

Jolanda: “Wat Ambiq uniek maakt, is de warmte en het gevoel van één grote familie. Het voelt als een warm bad, en ik voel me hier echt ondersteund. Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, maar het feit dat Ambiq een meedenkende organisatie is, maakt dat ik me nooit alleen voel. Het zijn juist de jongeren met een licht verstandelijke beperking en de bijkomende problematiek die het werken hier zo speciaal maken. En ik ben ervan overtuigd dat Ambiq als organisatie altijd alert moet blijven op de unieke behoeften van deze doelgroep.” 

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer