We hebben de laatste jaren van ons werkzame leven iets kunnen betekenen voor een ander
7 jaar geleden waagden Gerrit en Hettie zich aan een avontuur in het onbekende door specialistisch gezinshuisouder te worden bij Ambiq. Gedreven door de wens om een positief verschil te maken in het leven van jongeren, begonnen ze aan deze bijzondere reis. In de afgelopen jaren hebben ze met veel toewijding een stabiele en liefdevolle omgeving gecreëerd. Nu kijken ze uit naar iemand die het stokje van hen wil overnemen om zich in te zetten voor het welzijn van onze jongeren.
Het juiste moment afwachten
Gerrit: “20 jaar geleden hebben we al een keer overwogen om gezinshuisouders te worden. We hebben toen aan onze dochters gevraagd hoe zij daarover dachten. Zij gaven aan dat ze dat niet wilden en daarom besloten we om het niet te doen. Jaren later was ik werkzaam bij een uitzendbureau en zag ik een vacature voor gezinshuisouder. Hettie werkte in de zorg en ik vroeg of zij connecties op de werkvloer had, waarop ze zei ; waarom doen wij dit niet? We hebben het toen weer aan onze kinderen voorgelegd. Nu was het antwoord: dit moeten jullie doen! Vrijwel iedereen in onze omgeving vond dat dit bij ons hoorde. Zo is het allemaal per toeval begonnen.”
We voelen ons heel erg ondersteund
Hettie: “We krijgen vanuit Ambiq veel ondersteuning. Je merkt dat je onderdeel bent van een organisatie We waarderen vooral de praktische hulp, zoals de mogelijkheid om de technische dienst te bellen als er iets kapot is in huis. Ook hebben we een huishoudelijke hulp. Vanuit Ambiq kunnen we ook opleidingen volgen, bijvoorbeeld de opleiding systeemgericht werken. Die opleiding ondersteunt je enorm in de omgang met cliënten en ouders. Als specialistisch gezinshuisouder is het daarnaast belangrijk dat je een bepaalde kennis en kunde hebt. Het is belangrijk dat één van de twee gezinshuisouders een zorgachtergrond heeft. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Vanuit de organisatie is genoeg steun en begeleiding.”
Het verschil met een pleeggezin
Gerrit: “Wat het verschil met een pleeggezin is? Als pleegouder krijg je veel minder pedagogische ondersteuning. Heb je hulp nodig, dan moet je dus zelf de mensen met expertise inschakelen. Bij ons komen verschillende collega's, zoals een gedragswetenschapper of gezinshulpverlener, langs om de behandeling te bespreken. We zijn heel bewust bezig hoe het met de cliënten gaat. Dan ben er je er ook op tijd bij als het minder goed gaat. Mocht er bij ons bijvoorbeeld een mismatch zijn, dan kijken we het 6 weken aan. Is het dan nog niet oké? Dan zorgt Ambiq ervoor dat de jongere ergens anders geplaatst wordt. Het mag namelijk niet zo zijn dat het ten koste van onszelf of de andere jongeren gaat. Dat vond ik een heel fijn idee toen wij eraan begonnen.”
De mogelijkheid om op te kunnen laden
Hettie: “Een gezonde werk-privébalans is cruciaal in het werk van gezinshuisouders. Vanuit Ambiq is er weekend- en vakantieopvang. Deze vorm van ondersteuning biedt zekerheid en de mogelijkheid om even op te kunnen laden. Als gezinshuisouder heb je dat echt nodig! Voor ons is het dus geen probleem om in het weekend dingen voor onszelf te doen of bijvoorbeeld op zomervakantie te gaan. Vanuit Ambiq krijgen wij ook iedere week een huishoudelijke hulp. Dat maakt dat je genoeg vrije tijd hebt wanneer de jongeren doordeweeks naar school zijn. Zo heb ik genoeg tijd om te schilderen of tijd door te brengen met de huisdieren. Wij hebben meerdere katten en een hond in huis, de jongeren zijn er gek op en draagt bij aan een huiselijke sfeer.”
Huiselijke sfeer
Hettie: “Toen we hier 7 jaar geleden kwamen was het gehele huis steriel wit. We hebben toen gevraagd of we het wat huiselijker mochten maken. We wilde niet geassocieerd worden met een instelling, het moest aanvoelen als een normaal huis. Daarom hebben we de muren allemaal kleuren gegeven en het zo gezellig mogelijk ingericht. Dat draagt bij aan een prettige sfeer voor de jongeren. We hebben hier de afgelopen 7 jaar diverse jongeren gehad. Een aantal cliënten hebben meer dan 6 jaar bij ons gewoond. Nu hebben we nog een aantal jongeren die hier al 3 jaar wonen. Het kunnen bieden van een stabiele, huiselijk omgeving aan de jongeren is één van de meeste waardevolle aspecten van ons werk.”
De jongeren houden je een spiegel voor
Gerrit wordt gevraagd wat de meeste waardevolle aspecten zijn van het werken met de doelroep: “Het spiegelen. De jongeren houden je een spiegel voor. Waar komt mijn eigen gedrag vandaan? Was ik wel goed gehecht tijdens mijn eigen jeugd? Je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag en gaat jezelf vragen stellen. Dat waren voor mij hele waardevolle momenten. Ook is het contact met onze eigen kinderen in positieve zin veranderd sinds we werkzaam zijn als gezinshuisouder. Uiteraard maak je ook vervelende dingen mee. Het is daarom belangrijk om je altijd in de jongeren te blijven verplaatsen. Je kan ook niet alles voorkomen voor het kind. Het is oké om fouten te maken, zolang je er maar van leert. Dat probeer ik ze mee te geven. Daarnaast kan je de jongeren ook laten zien dat er een andere wereld is dan de negatieve wereld waar ze uit gekomen zijn. Ze verwachten vaak van ons dat wij ze afwijzen. Daarom proberen wij ze vertrouwen te geven en juist te focussen op de dingen die goed gaan.”
We hebben de laatste jaren van ons werkzaam leven iets kunnen betekenen voor een ander
“In de afgelopen 7 jaar hebben we geen moment spijt gehad van onze beslissing. Het was zeker pittig op sommige momenten. De switch van een getrouwd stel naar collega’s was in het begin behoorlijk wennen. Je hebt zoveel patronen opgebouwd. Dat moet je allemaal loslaten, maar daar krijg je ook de tijd voor. We hebben de laatste jaren van ons werkzame leven iets kunnen betekenen voor een ander. Het werk doe je vanuit je hart en niet vanwege het salaris. We hebben rust voor onszelf weten te creëren en dat is heel prettig. We zijn vervroegd met pensioen gegaan, maar dan wel met 4 pubers.”
Wil je graag gezinshuisouder worden? Solliciteer dan hier op onze openstaande vacature Gezinshuisouder - Specialisisch Gezinshuis regio Noord/Midden.