Swipe
Ervaringsverhaal Willem en Hendrik

Een middag vol muziek en gesprekken

In de omgeving van Erve 't Woldhuis bloeit niet alleen de natuur, maar ook een bijzondere vriendschap. Zoals die van Willem Schoordijk, een toegewijde vrijwilliger bij Ambiq, en Hendrik die op onze volwassenenzorglocatie Erve 't Woldhuis woont. Iedere dinsdag komt Willem daar op bezoek om met cliƫnten een middagje eropuit te gaan.

Hendrik heeft een enorme passie voor muziek en ondertussen al een grote verzameling LP's en CD's opgebouwd. De bestemming voor deze dag was de Kringloop Puur Geluk in het mooie Ootmarsum. Voor Hendrik is dit meer dan een winkel; het is een plek waar hij even tot rust kan komen en zijn muziekcollectie tegen een mooie prijs kan uitbreiden.

Terwijl we met de auto onderweg zijn, worden er allerlei verhalen tussen Willem en Hendrik gedeeld. De twee hebben veel lol met elkaar en er wordt regelmatig gelachen. Maar tijdens de autorit is er ook ruimte voor serieuzere gesprekken. Voor Hendrik is de auto een vertrouwelijke omgeving en maakt het een plek waar hij zijn gevoelens en gedachten sneller durft te uiten. Hendrik vertelt dat hij een zwaar ongeluk heeft gehad en daardoor niet-aangeboren hersenletsel heeft opgelopen. Hij is snel overprikkeld en dat kost hem veel energie.

Bij Puur Geluk aangekomen, banen we ons een weg door de gangpaden en komen we in een ruimte terecht die vol met CD's en LP's staat. Al snel zijn Hendrik en Willem druk op zoek naar nieuwe toevoegingen voor de muziekcollectie. De ene na de andere rij met CD's gaan ze af en regelmatig vraagt Willem aan Hendrik of hij een bepaalde CD al heeft of niet. De focus ligt op Nederlandstalige-, Duitstalige- en Amerikaanse countrymuziek. Na een uurtje zoeken is Hendrik 5 nieuwe CD's rijker.

Zodra we in de auto zitten om terug te rijden naar Erve 't Woldhuis, gaat er direct een nieuwe CD van Elvis aan. Hendrik is groot fan van Elvis en omschrijft zijn muziek als rustig en op gevoel geschreven. Hij heeft vrijwel alle albums van Elvis in zijn collectie. Naast Elvis is Hendrik ook groot fan van Andre Hazes. De muziek van Hazes spreekt hem aan omdat de nummers over dingen gaan die Hendrik ook heeft meegemaakt, het raakt hem.

Willem: "Denk je wel eens terug aan het ongeluk?". Hendrik: "Stel dat het niet gebeurd was, wat voor man was ik dan geweest? Ik denk er zeker nog aan terug. Hoe mijn leven gelopen zou zijn. Het is moeilijk om uit die gedachte te komen, maar je kan niet alles. Daarom ben ik in de zomer vaak bij mijn kippen en ben ik dankbaar voor het contact met jou, Willem. Ik focus op dingen waar ik plezier uit haal."

Tijdens de terugrit besef ik mij wat voor een bijzondere band Willem en Hendrik hebben. Toen ik Willem een tijdje geleden erover hoorde praten, wist ik dat ik dit een keer in beeld wilde brengen. We mogen bijzonder dankbaar zijn met vrijwilligers zoals Willem.

Geschreven door Matthijs van Os

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer