Je plant hier een zaadje voor de toekomst
Rosa de Vries en Jolieke Jongerden zijn beide werkzaam als pedagogisch medewerker bij de Naschoolse dagbehandeling in Hengelo.
Ik ben hier na mijn stage blijven plakken
Rosa: “Ik werk nu twee jaar bij Ambiq. Hiervoor heb ik altijd in de volwassenenzorg gewerkt, voornamelijk in de psychiatrie en gehandicaptenzorg. Ik wilde graag de overstap maken naar het werken met jeugd om meer preventief te kunnen werken. Momenteel ben ik bezig met het behalen van mijn SKJ registratie.”
Jolieke: “Ik werk al zeven jaar bij Ambiq en ben hier als stagiaire begonnen. Ik studeerde Pedagogiek aan het Windesheim en vond het werken hier zo leuk dat ik ben blijven plakken. Het team waarin ik begon, vertrok op een gegeven moment en daardoor kreeg ik vaste uren.
Werken met een kwetsbare doelgroep
Jolieke: “Wij werken met een kwetsbare doelgroep: kinderen en jongeren met een LVB en bijkomende problematiek zoals autisme, ADHD, hechtingsproblematiek, trauma, etc. We leren de kinderen vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben. Deze vaardigheden zijn gericht op sociale en emotionele vaardigheden (online en offline), seksualiteit, maar ook psycho-educatie zodat ze zichzelf beter gaan begrijpen en zo zichzelf beter leren reguleren. Je plant een zaadje voor de toekomst.”
Rosa: “Het is heel waardevol om hen vaardigheden aan te leren die ze hun hele leven kunnen gebruiken. Wanneer een kind bij ons wordt aangemeld, betekent dit dat we niet alleen met het kind maar ook met de ouders gaan werken. Wij gaan dus ook op huisbezoek. We doen ons best om de ouders zo goed mogelijk mee te nemen in de vaardigheden die de kinderen bij ons leren, zodat ze hiermee ook thuis aan het werk gaan.”
Het behandelproces is continu in beweging
Jolieke: “We hebben een heel klein team, dat zorgt voor korte lijnen en dit werkt heel prettig. Daarnaast werken we veel samen met ambulant medewerkers, therapeuten en school. Dit zorgt ervoor dat een behandelproces altijd in beweging is.”
Spelenderwijs werken aan de doelen
"De kinderen en jongeren komen na school op de groep en het duurt dan tot 19.00 uur. We starten met drinken en bespreken hoe de dag is geweest. Daarna mogen de kinderen hun dagplanning maken en werken we aan groeps- en individuele interventies, gericht op de doelen van het kind. Vaak zijn deze doelen gericht op sociaal en emotioneel welzijn. Als we niet één op één bezig zijn met de kinderen, zijn ze vaak samen bezig. Bijvoorbeeld met knutselen. Als er iemand boos wordt, begeleiden we de kinderen bij het leren omgaan met hun emoties. We werken spelenderwijs aan de gestelde doelen."
Een fijne werk-privébalans
Rosa: “De Naschoolse dagbehandeling is van vrijdag tot en met zondag gesloten. Dit is geen 24 uurs locatie, waardoor het werk dan ook even stopt. Dit maakt dat je niet bezig hoeft te zijn werk gerelateerde zaken buiten werktijd. Dit was anders toen ik in de 24 uurs zorg werkzaam was. Tijdens de schoolvakantie zijn we wat vaker dicht waardoor ik het werk goed kan combineren met mijn gezin. In de vakanties organiseren we leuke uitjes, zoals kanoën, pretparken bezoeken of naar de bioscoop. Dan zie je kinderen op een hele andere manier, dat maakt het werk in mijn ogen nog veel leuker en interessanter.”
Soms kunnen kinderen wel thuis blijven wonen doordat zij en hun ouders deze behandeling volgen
“Ervaringen waaruit blijkt waarom we graag bij Ambiq werken? Dat zijn naar ons idee vooral ervaringen vanuit ons dagelijks werk. Het is een uitdaging om kwetsbare kinderen en jongeren, die het thuis en op school soms erg moeilijk hebben, vaardigheden aan te leren waardoor ze het leven beter aan kunnen. Het plaatsen van kinderen en jongeren op de Naschoolse dagbehandeling maakt soms dat deze kinderen daardoor bijvoorbeeld wel thuis kunnen blijven wonen, terwijl dit anders niet zo zou zijn. Het werkt preventief en dat vinden wij erg belangrijk."
Veel kennis in huis
Jolieke: “Binnen Ambiq krijg je veel ruimte om invulling te geven aan een casus. Verder kun je bij Ambiq ook veel cursussen en scholingen volgen die echt bruikbaar zijn in de praktijk. Zoals systeemgericht werken en oplossingsgericht werken. Omdat we bij Ambiq gespecialiseerd zijn in de doelgroep LVB merk je dat hier veel kennis van is, iedereen sluit hier goed op aan. Dit zorgt er ook voor dat cliënten zich sneller op hun gemak voelen.”