Hier krijgen we de ruimte om echt het verschil te maken
Thomas Schwarte en Sandra Abbink zijn beide werkzaam als clustermanager bij ons. Beiden hebben een diverse achtergrond in de zorg en delen een passie voor management. Samen maken zij een verschil voor onze cliënten en medewerkers.
Uitdaging in de zorg
Thomas: "Ik ben 29 jaar en heb 9 jaar in de ouderenzorg gewerkt als verpleegkundige. Voordat ik bij Ambiq kwam, werkte ik als projectmanager in de farmaceutische industrie. Dit werk is een stuk uitdagender. De overstap naar Volwassenenzorg was een bewuste keuze. De processen zijn anders en de problematiek van onze cliënten is heel divers. Het vraagt om een andere specialisatie en dat maakt het werk voor mij een stuk uitdagender.”
Groei en ontwikkeling
Sandra: "Ik ben vorig jaar juli bij Ambiq begonnen, nadat ik 23 jaar in de gehandicaptenzorg in Twente heb gewerkt. Ik vind het leuk om te leren en mezelf verder te ontwikkelen. Ik begon op de werkvloer, groeide door naar teamleider en werd uiteindelijk manager. Wat ik mooi vind, is dat ik in de praktijk bekwaam word. Leren en werken tegelijk geeft mij voldoening. Het werk is afwisselend; ik ben als clustermanager verantwoordelijk voor de trainingshuizen, gezinshuizen en projecten in Hardenberg en IJsselland."
Ambities en kleinschaligheid
Thomas: "Mijn ambitie als leidinggevende is om invloed te hebben op verandering, kwaliteit en procesverbeteringen. In mijn vorige baan miste ik die uitdaging. Bij Ambiq krijg ik de ruimte om me verder te ontwikkelen. Wat mij vooral aantrok, was de kleinschaligheid en de kans om echt het verschil te maken. Ik geef nu leiding aan 30 tot 35 collega’s. Wat voor mij belangrijk is, is de ruimte om te groeien en het vertrouwen dat ik daarvoor krijg."
Samenwerken en maatwerk
Sandra: "Het mooiste vind ik dat je medewerkers leert kennen en hun sterke punten kunt benutten. Als manager is het belangrijk om de juiste mensen op de juiste plek te zetten, maar daarvoor moet je je medewerkers wel kennen. Als je dat weet, dan kan je een goed team neerzetten. Ik werk nauw samen met mijn team en als iemand bijvoorbeeld op een andere locatie kan ondersteunen, dan regelen we dat. We zorgen ervoor dat iedereen weet wat zijn krachten zijn en hoe we die het beste kunnen inzetten. Dat geeft voldoening, niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor de cliënten."
Bewust voor Ambiq gekozen
Sandra: "Ik koos heel bewust voor Ambiq om twee redenen: het is een ontzettend professionele organisatie en de doelgroep van mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) is innovatief en uitdagend. Toen er een vacature in Hardenberg vrijkwam, was ik direct geïnteresseerd. De inhoud van het cluster sprak me enorm aan en het was een nieuw werkgebied voor mij. In Twente kende ik inmiddels alle weggetjes wel, dus deze nieuwe omgeving bood me de kans om mij verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld met gezinshuizen. Waar we eerst drie huizen hadden, zijn dat er nu zes.”
Ik wil altijd meer, meer, meer!
Sandra: “Wat ik ook waardeer bij Ambiq, is de ruimte die ik krijg om mijn ontwikkeldrift te volgen. Ik wil altijd meer, meer, meer! Tijdens een functioneringsgesprek kreeg ik terug dat als ik met iemand koffie drink, er altijd iets uit voortkomt: een nieuwe medewerker, een nieuwe afdeling – daar moest ik wel om lachen.”
“Ambiq maakt echt het verschil. We zijn specialisten en dat zie ik terug in onze teams. Bij een nieuwe hulpvraag gaan onze ambulante teams meteen aan de slag met een verklarende analyse. We onderzoeken wat er precies aan de hand is, wat eronder ligt, en waar het vandaan komt. Dat onderscheidt ons van andere organisaties. De expertise binnen onze teams is enorm. In Hardenberg werken we met fijne teams en een goede sfeer, wat alleen maar bijdraagt aan het werkplezier.”
Doorstroom en samenwerking
Sandra: "Wat ik mooi vind, is dat ik tegelijk met Thomas ben begonnen. Samen met hem ben ik gaan kijken hoe we de doorstroom van jongeren naar onze Volwassenenzorg beter konden stroomlijnen. Voorheen gebeurde dat niet vaak, maar daar hebben we flinke stappen in gezet. Als manager kun je op dit gebied echt het verschil maken. Een praktisch voorbeeld is een cliënt in een trainingshuis die geen behandeling wilde, maar zelfstandig haar leven wilde inrichten. Diegene verblijft nu op één van onze volwassenenzorglocaties. Op het trainingshuis werd een plek bezet gehouden voor iemand die daar wel behandeling nodig had. Hier zie je het belang van goede doorstroom en samenwerking in de zorg. Samen werken we naar het einddoel: de juiste plek voor de cliënt vinden en dat is heel waardevol.”
“Voor jongeren hebben we bijvoorbeeld trainingshuizen of gezinshuizen wanneer thuis wonen niet meer gaat. We bieden een integraal aanbod voor iedereen, afgestemd op de individuele situatie. Het bovenstaande is een goed voorbeeld. De cliënt heeft voldoende meegekregen om nu zelfstandig te wonen. Het is belangrijk dat we niet willen dat ze in de zorg blijven hangen, maar dat ze juist hun weg terugvinden naar een normaal, zelfstandig leven."
Teamspirit en verantwoordelijkheid
Sandra: “Wat mijn team betreft: het bestaat ook uit clustermanagers die verspreid zitten, bijvoorbeeld in Groningen, Zwolle en Deventer. Een van onze sterke punten is dat er altijd een weekstart is, waardoor de lijntjes kort blijven. Of het nu gaat om ethische of bedrijfsmatige vragen, ik kan altijd wel een collega bellen. Iedereen is bereid om mee te denken en samen zaken op te pakken. Soms staan we voor dilemma's met betrekking tot medewerkers en cliënten, dat is lastig om af te wegen. Daarom organiseren we moreel beraad, een samenkomst van alle belanghebbenden. We hebben een aantal interne collega's gevraagd om mee te denken over wie die belanghebbenden precies zijn. Het doel is niet om meteen tot een oplossing te komen, maar om de kwestie zuiver te behandelen, zodat we met een rein geweten goede stappen kunnen zetten. Dat is kwaliteit van zorg. Zorgvuldigheid is hierbij belangrijk en het heeft vaak tot verbetering geleid. Het is niet altijd de makkelijkste weg en ik maak het mijzelf soms ingewikkeld. Maar de weg van de minste weerstand is niet altijd de beste."
Toegankelijkheid en persoonlijke groei
Thomas: "Ik denk dat Ambiq uniek is in de toegankelijkheid van het management. De managers staan dichter bij de werkvloer dan in veel andere organisaties en zijn daardoor makkelijker bereikbaar. Leidinggevenden werken ook zoveel mogelijk op locatie, wat bij andere organisaties vaak niet het geval is. Bij mijn vorige werkgever heb ik in negen jaar tijd de leidinggevenden slechts twee keer gezien. Dat is wat Ambiq onderscheidt: de leidinggevenden staan veel dichter bij de werkvloer dan elders. Daarbij denk ik dat er ook meer ruimte is om te groeien, te leren en om samen terug te kijken. Dat is vooral het verschil."
Ik voel mij hier goed op mijn plek
Sandra: “Binnen Ambiq zit ik lekker op mijn plek en denk ik intern nog wel wat ambities te kunnen realiseren. Het is mooi dat er een goed inwerkprogramma is, met bepaalde scholingen en onderwerpen waar je aan kunt deelnemen. Je kunt ook zelf leermomenten creëren, bijvoorbeeld door feedback op te halen bij collega's. Dat is iets wat je overal wel terugziet. Medewerkers regelen en zoeken zelf veel uit en dat is niet standaard bij elk bedrijf. Het zegt veel over Ambiq en de vele mogelijkheden die hier geboden worden. Als ik naar mijn toekomst kijk, voel ik me goed in Hardenberg. Daarnaast kan ik altijd met collega's meekijken. Thomas en ik hebben allebei heel andere kwaliteiten en daarin kunnen we elkaar opzoeken en steunen."
Dynamiek en werkplezier
Thomas: "Wat mij echt is opgevallen binnen Ambiq is het warme bad waarin je terechtkomt. Iedereen neemt je mee en je kunt bij iedereen terecht met vragen. Niemand zal een vraag onbeantwoord laten. Hier op locatie kun je gemakkelijk overleggen over alles wat er speelt en wat er nodig is. Als er problemen of knelpunten zijn, wordt er altijd gevraagd: 'Wat hebben jullie nodig?' en gezocht naar de beste oplossing. Er is veel respect voor elkaar en iedereen laat je in je waarde. Je kunt gewoon jezelf zijn. Het is belangrijk dat je met elkaar samenwerkt, ook als je verschillende meningen hebt.”
Zelf verantwoordelijkheid nemen
Sandra: "Bij Ambiq heb je de vrijheid om je eigen agenda te plannen. Toen ik net begon, werkte ik elke dag door en nam ik weinig rust. Maar gelukkig werd ik daar ook op aangesproken door mijn directeur; het is belangrijk om keuzes te maken en balans te vinden. Er zijn zoveel mogelijkheden om zelf verantwoordelijkheid te nemen. De vrijheid en ruimte die ik krijg, zorgen ervoor dat ik het werk op mijn eigen manier kan invullen en dat geeft veel voldoening."