Swipe
EMDR

Hulp bij het verwerken van je trauma

Heb je een nare ervaring meegemaakt? Bijvoorbeeld een ongeluk, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars? Dan kan je door zo'n nare ervaring je anders gaan voelen of gedragen. EMDR kan jou helpen om met deze ervaring om te leren gaan.

Wat kun je verwachten?

Tijdens de therapie vertel je over de nare ervaring aan een therapeut. De therapeut vraagt je dan om het verhaal stil te zetten bij het plaatje dat je nog het naarst vindt. Soms helpt het om het plaatje dan te tekenen. Samen ga je aan de slag om te zorgen dat je het niet meer naar vindt om aan dat moment te denken. Dit doe je doordat je je concentreert op het plaatje in je hoofd en op wat je daar nu bij denkt en voelt.

Tegelijkertijd, dus terwijl je denkt aan het nare denkt, doe je iets heel anders, bijvoorbeeld met je ogen het lichtje in een lamp volgen, met je handen trommelen op je benen, tellen of naar tikjes luisteren op een koptelefoon. Je herinnering wordt op deze manier minder ‘heftig’. We gaan net zolang door totdat je naar het plaatje in je hoofd kunt kijken zonder het vervelend te vinden. De klachten waarmee je bent gekomen verminderen of verdwijnen dan ook.

Je komt meestal een uur per week bij de therapie. Soms vaker, maar we kijken altijd wat het beste voor jou werkt en dit bespreek je met je therapeut. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan worden je ouder(s)/verzorger(s) altijd betrokken bij de behandeling.

Bekijk een animatie over EMDR
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer