Swipe
Ouder Kind Centrum

Lipperkerkstraat 300, Enschede

Het Ouder Kind Centrum (OKC) is gevestigd in de woonwijk Velve Lindehof in Enschede. Het doel van het OKC is dat cliënten zich ontwikkelen tot goede ouders, die hun eigen keuzes kunnen maken. 

Het OKC is een dubbel woonhuis in een woonwijk met in de buurt verschillende speeltuintjes. De locatie heeft twee gezamenlijke woonkamers waar je tv kunt kijken, spelletjes kan doen of met je kindje kan spelen. In de grote tuin achter het huis kunnen kinderen lekker spelen en waar je 's avonds kunt zitten samen met andere ouders.

Wanneer je verblijft bij het OKC heb je een eigen slaapkamer en een kamer voor je kindje. In de gezamenlijke keuken kook je je favoriete gerechten of kun je bakken. Er is in totaal plek voor 7 gezinnen; dit kunnen vader-moeder-kind zijn, maar ook alleen een vader of moeder met hun kindje of een ouder met twee kindjes. 
 

Highlights van onze locatie:

  • Het centrum van Enschede is ongeveer 20 minuten lopen. In de buurt zit ook de Miro met verschilllende winkels en supermarkten.
  • Er is een kinderdagverblijf, speeltuin en consultatiebureau in de buurt.
  • Zaterdagavond is er de mogelijkheid om samen te koken en eten. Wie behoefte heeft kan samen met andere ouders te praten over zwanger zijn, ontwikkeling van baby's en relaties.
  • We hebben een ruimte waar je rustig kunt spelen met je kindje, muziek kunt luisteren en/of uitrusten. 
Hier kan je ons vinden

Ouder Kind Centrum (OKC)
Lipperkerkstraat 300
7533 AK Enschede

  088 - 777 6000
  lipperkerkstraat300@ambiq.nl

Vraag en antwoord Al deze informatie roept misschien vragen bij je op. Kunnen we alvast wat vragen voor je beantwoorden?
FAQ icon

Wat moet ik allemaal meenemen naar het OKC?

Aan het begin van je plaatsing ontvang je een geprint lijstje met alles wat je zelf moet meenemen voor jou en je kindje.

Ambiq logo
FAQ icon

Wie kom ik allemaal tegen bij het OKC?

Op de groep werken hulpverleners (pedagogisch medewerkers), zowel overdag als 's nachts. Daarnaast zijn er bij elke locatie een manager, gedragswetenschapper en systeemtherapeut betrokken. Bij het OKC is er ook een oppas beschikbaar. Je kunt hier gebruik van maken als je bijvoorbeeld een afspraak hebt en geen oppas in je eigen netwerk kunt vinden.

Ambiq logo
FAQ icon

Hoe gaat het met koken en het doen van het huishouden bij het OKC?

Bij het OKC kook je voor jezelf en je kindje. Voor ontbijt en lunch mag je gebruik maken van producten bij het OKC. Begeleiding helpt je als koken lastig is. Elke zaterdag wordt er samen gekookt en gegeten. Je krijgt wekelijks weekgeld als aanvulling op je budget. Je doet je eigen boodschappen. Er is een huishoudelijk medewerker voor de gezamenlijke ruimtes, maar je houdt je eigen kamer(s) schoon en doet zelf de was. Hulp is beschikbaar als dat nodig is. Er is een takenlijst voor gedeelde verantwoordelijkheden zoals prullenbakken. Wel zo fijn om in een schone omgeving te wonen.

Ambiq logo
FAQ icon

Welke activiteiten kunnen ouders samen met hun kind doen?

Voor de hechting tussen ouder en kindje is het belangrijk om samen dingen te doen. Als onderdeel van de behandeling bij het OKB zijn er twee verplichte activiteiten: baby- en peuterzwemmen en babymassage (zolang je kindje nog binnen de leeftijdsgrens valt). Deze activiteiten stimuleren niet alleen de hechting, maar helpen ook bij het voorbereiden en naleven van bepaalde tijdschema's. Je kunt hier een filmpje bekijken over babymassage van Naviva. Een filmpje over baby- en peuterzwemmen kun je hier kijken. 

Ambiq logo
FAQ icon

Mag ik bezoek ontvangen en mag ik bij vrienden op bezoek?

In overleg met de pedagogisch medewerkers mag je bezoek ontvangen. De regels voor bezoek, de duur ervan en jouw mogelijkheid om zelf op bezoek te gaan, worden bepaald door de gemaakte afspraken met betrokkenen.

Ambiq logo
Stappen behandeling OKB Ben je benieuwd naar de stappen van je behandeling?
Aanmelding

Via een verwijzer ben je aangemeld bij het OKC, zodat we je kunnen helpen.

Start

Na aanmelding volgt een startgesprek. Hier maken we afspraken over praktische zaken zoals de verhuizing, je persoonlijk begeleider, aanmelding voor het consultatiebureau, en eventueel huisarts. We bespreken huisregels, verlof, en je ontvangt de sleutels om je kamer in te richten. Bij je komst maak je kennis met begeleiders en andere ouders en hun kindjes.

Beginfase

In de eerste 6 weken is er een observatieperiode met doelen. Hulpverleners kijken mee bij de verzorging en voeding van je kindje, afhankelijk van jouw doelen. Bij goed verloop bouwen we het meekijken af. Hechting is erg belangrijk, dat brengen we in beeld met video-interactie begeleiding. Je leert signalen van je kindje herkennen en begrijpen. Een gesprek met de systeemtherapeut leidt tot mogelijke systeemtherapie. Na de observatie volgt overleg met betrokkenen, doelen worden opgesteld en therapieën besproken, inclusief nieuwe afspraken over verlof of alleen weggaan met je kindje.

Aan de slag

Je werkt aan je doelen en volgt therapieën. De duur varieert per persoon, afhankelijk van je doelen en voortgang. Tijdens deze fase zijn er overleggen over behandeling en wordt jouw perspectief na het OKC besproken, rekening houdend met jouw wensen en mogelijkheden bij een vervolgplek.

Eindfase

Samen met jou bekijken we de beste volgende stap en welke begeleiding nog nodig is. Dit kan terugkeer naar je eigen woning zijn of een andere plek. We regelen ambulante begeleiding, zoals IAG Jonge kind. Ook praktische zaken, zoals verhuizing, spullen, kinderdagverblijf en financiën, worden in een plan vastgelegd voor duidelijkheid.

Afronding

Bij het laatste overleg horen we graag van jou hoe je de behandeling bij het OKC hebt ervaren, waar mogelijk maken we samen kennis bij je vervolgplek en nemen we afscheid van jou en je kindje. Ook neem je afscheid van de andere ouders bij het OKC.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer