10 jaar Ambiq: Lisa te Riele en Anne te RieleLisa en Anne, twee zussen die allebei werken bij Ambiq. Lisa is nu ongeveer zeven maanden werkzaam bij Ambiq als pedagogisch medewerker in Hengelo. Anne loopt sinds begin november 2020 stage op de communicatieafdeling. Een interview met beide zussen over hun ervaringen bij Ambiq.
 
Leuk dat twee zussen bij Ambiq werken, hoe zijn jullie hier terecht gekomen? 
 
Lisa: “Voordat ik bij Ambiq kwam werken, werkte ik eerst als jongerenwerker en daarna als pedagogisch medewerker in een gezinshuis. Ik wilde meer diepgang in mijn werk en ontdekken wat er nog meer in het werkveld mogelijk was. Ik had al wel eens eerder van Ambiq gehoord, omdat oud-studiegenoten ook bij Ambiq hebben gewerkt. Bij mijn vorige werkgever werkten we ook veel samen met Ambiq en ik vond het mooi om deze samenwerking te zien. Toen ik een vacature van Ambiq tegenkwam heb ik gelijk gesolliciteerd. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen op het Gezondheidspark in Hengelo, waar ik het nu erg naar mijn zin heb en waar ik veel relevante ervaringen op doe.”
 
Anne: “Ik ben eigenlijk door Lisa bij Ambiq terechtgekomen. Ik was op zoek naar een stage voor mijn master. Dit moest een stage van twee á drie maanden zijn en drie dagen per week, dus ik verwachtte een moeilijke zoektocht. Mijn interesse lag al wel bij de gezondheidszorg, maar de organisaties waarmee ik in gesprek was over een stage waren geen zorginstellingen. Toen zei Lisa: ‘Waarom probeer je het niet bij Ambiq?’. Zodoende heb ik een mail gestuurd. Daarna heb ik contact gehad met Niels en Miranda via teams en dat voelde goed. Ik kon een paar weken daarna gelijk beginnen. Ik heb het nu erg naar mijn zin hier en vind het erg leerzaam.”
 
Hoe vinden jullie het om bij dezelfde organisatie werken?
 
Lisa: “Omdat wij hele verschillende studierichtingen hebben, hadden wij nooit gedacht dat wij na onze studies bij dezelfde organisatie terecht zouden komen. Het is dus grappig dat dit nu wel het geval is. Dit is niet de eerste keer dat we collega’s zijn. Bij een aantal bijbaantjes was dit ook het geval. Helaas zijn we elkaar bij Ambiq nog nooit tegengekomen, omdat Anne veel thuiswerkt in verband met corona. Hopelijk kunnen we na de coronatijd een keer samen een kopje koffie drinken in het hoofdgebouw.” 
 
Anne: “Ik vind het fijn dat we het soms over bepaalde dingen kunnen hebben. Bijvoorbeeld toen ik nog niet in gesprek was geweest met Niels over een onderzoeksthema, heb ik met Lisa gebrainstormd, over waar zij als pedagogisch medewerker misschien tegen aanloopt. Het is leuk om een beetje te kunnen sparren over interne onderwerpen en de mening van een zorgmedewerker te krijgen over bepaalde onderwerpen, omdat zij sommige dingen misschien heel anders ervaren.” 
 
Hoe zien jullie Ambiq?
 
Lisa: “Ik merk, al sinds ik ben begonnen bij Ambiq dat ik heel veel ervaringen op kan doen en veel kan leren van bijvoorbeeld collega’s die al jarenlang in het vak zitten. Elke dag is anders en dat maakt het werk heel interessant en uitdagend. Ik zie Ambiq als een organisatie die veel verschillende expertises in huis heeft en hier leer ik elke dag meer over. Vanaf het begin heb ik me hier al op mijn plek gevoeld.”
 
Anne: “Ik zie Ambiq als een hele warme organisatie. Ik heb natuurlijk weinig contact met werknemers buiten de communicatieafdeling omdat ik zoveel mogelijk thuiswerk, maar als ik iemand nodig heb voor iets dan wordt er eigenlijk altijd enthousiast gereageerd. De collega’s vind ik dus heel behulpzaam en dat geeft een goed gevoel. Daarnaast vind ik Ambiq heel vooruitstrevend, bijvoorbeeld omdat het doel is om zoveel mogelijk zorg ambulant te verlenen, zodat mensen thuis kunnen blijven wonen en bijvoorbeeld door met blended hulpverlenen aan de slag te gaan.” 
 
Jullie zijn allebei enthousiast over het werken bij Ambiq. Wat is tot nu toe jullie mooiste/leukste ervaring bij Ambiq?
 
Lisa: “Ik kan niet echt één ervaring benoemen, maar het zit ‘m in de kleine momenten. Bijvoorbeeld dat een jongere zegt: ‘Ik vond het leuk dat je er was vandaag.’ Dit geeft enorm veel voldoening en je weet dat de jongeren je ook echt dankbaar zijn. Soms zijn er natuurlijk ook wel uitdagende momenten op de groep, maar de goede, waardevolle momenten maken dit allemaal goed. Daarnaast geeft het mij altijd veel energie dat je als team naast elkaar staat en dat je ook op iedereen kan rekenen.”
 
Anne: “Er zijn een aantal dingen die ik het leukst vond de afgelopen maanden. Dit zijn vooral werkzaamheden waarbij het wel de bedoeling was dat ik ergens heen ging. Bijvoorbeeld de sprint omtrent blended hulpverlenen bij het ontwerpbureau Vanille design in Enschede. Of het opnemen van het filmpje voor het 10-jarig bestaan van Ambiq. Binnenkort gaan we ook podcasts opnemen, daar kijk ik ook erg naar uit. Na mijn stage kan ik nog een tijdje blijven bij Ambiq, ik hoop dat er dus nog veel mooie ervaringen gaan komen.”