Swipe
Ervaringsverhaal Sarah - ZIB

Ik weet beter hoe ik om moet gaan met mijn boosheid

‘Mijn naam is Sarah. Ik ben 16 jaar, en woon sinds kort op de Zeer Intensieve Behandelgroep (ZIB). Ik ben hier gekomen zonder dat ik dit leuk vond. Ik moest hierheen omdat het niet meer goed voor mij was op mijn vorige groep. Ik liep veel weg, ik hield me niet veel aan afspraken omdat alles toch telkens veranderde. Ik heb er zelf heel veel moeite mee als alles telkens verandert.


De avond voordat ik te horen kreeg dat ik naar de ZIB moest, was ik weggelopen naar mijn ouders. Ik ben daar een nachtje blijven slapen en toen ik terug was kreeg ik de volgende dag te horen dat ik weg moest. Ik was hier heel verdrietig omdat het zo plotseling kwam. Ik moest weg uit mijn vertrouwde omgeving en ik kon niet echt afscheid nemen. Mijn voogd moest met haar bazen in overleg omdat ze mij eigenlijk naar gesloten wilden hebben. Ik wilde niet naar deze behandelgroep toe, maar ik wilde al helemaal niet naar een gesloten plek.

‘Vorige week heb ik mijn handelplan bespreking gehad. Ik ben nu officieel klaar, en dit binnen 3 maanden. Ik heb al mijn leerdoelen behaald. Ik weet nu wie ik ben, kan beter voor mezelf opkomen en kan beter mijn grens aangeven.’

Toen ik op de ZIB kwam zag ik dit als tweede kans, maar ik wist niet of ik dit waar zou maken. Ik had dit al vaker geroepen, maar elke keer ging het mis. Ik ben te beïnvloedbaar waardoor ik snel meeging in het gedrag van anderen. Ook heb ik snel het idee dat ik er niet bij hoor. En dan wil ik geen ‘shit momenten’ hebben en dan loop ik weg om toch weer de gezelligheid te hebben en geen stress. Ik heb het op me af laten komen en heb gekeken hoe het liep. Ik vond het heel fijn dat ik volwassenere mensen om me heen had en dat ik een goede band met de jongeren had. Ik vond het heel prettig dat de groepsleiding veel begrip voor me had. Groepsleiding liet mij los en liet mij zelf kijken hoe ver ik kon gaan. En ik wist de grens tot hoever ik kon gaan. Ben je respectvol tegen mij, dan krijg je dit ook terug.

‘Ik weet beter hoe ik om moet gaan met mijn boosheid. Toen ik hier net kwam was ik erg negatief over mezelf, nu ben ik heel trots op mezelf.’

Iedereen hier luisterde naar mij. Hier mag ik mijn eigen keuzes maken, ook al zijn ze niet altijd even goed. Maar dan kom ik er zelf achter waarom dit niet handig is, en doe ik het in het vervolg anders. Op mijn vorige groep zeiden ze van tevoren dat ik iets niet mocht of kon doen en dan werd ik boos omdat ik het zelf niet inzag dat het niet handig was. Vorige week heb ik mijn handelplan bespreking gehad. Ik ben nu officieel klaar, en dit binnen 3 maanden. Ik heb al mijn leerdoelen behaald. Ik weet nu wie ik ben, kan beter voor mezelf opkomen en kan beter mijn grens aangeven. Ik weet beter hoe ik om moet gaan met mijn boosheid. Toen ik hier net kwam was ik erg negatief over mezelf, nu ben ik heel trots op mezelf. Dit geeft een goed gevoel. Hierdoor kan ik ook beter voor mezelf opkomen en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Door dit zelfvertrouwen heb ik mijn doelen snel kunnen halen.

Rond de zomer ga ik verhuizen naar Jarabee in Enschede. Dit is een fase huis. Ik hoop hier genoeg te leren zodat als ik 18 ben ik op mezelf kan wonen. Hier wil ik nog beter leren omgaan met financiën en kijken wat er allemaal op je afkomt als je op jezelf woont. Ik hoop met een BBL-SPW opleiding te kunnen beginnen zodat ik geld kan sparen. Ik hoop dat ik over 10 jaar alles heb bereikt wat ik wil bereiken. Huisje, boompje beestje, een leuke vriend en dat ik met jongeren zoals mij werk die uit huis zijn geplaatst.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer