Goede Smaaq

Goede Smaaq in Hoogeveen

Met het zweet op het voorhoofd loopt het personeel rond. Het is een flink hete dag, maar de nieuwe voorraad komt aan en iedereen helpt om de spullen bij de deur weg te krijgen. Een pakket met meerdere pakken suiker scheurt en een komkommer gaat op de loop. Op de vlucht voor grijpgrage handen stuitert hij langs de balie. Niemand die daarover zeurt. Het is een leer-werkbedrijf, daar kan weleens wat gebeuren. Van fouten leer je en daar hoeven we niet over te mopperen. Men weet wat te doen. De komkommer gaat in de gft-bak en alle pakken suiker zijn gelukkig onbeschadigd. 

Ik ben in het leer-werkbedrijf Goede Smaaq, waar jongeren worden opgeleid voor de horeca, detail- en bloemenhandel.

Ronnie Flex

‘Ronnie Flex’ is aan het werk en te druk bezig om te zien dat ik al binnen ben. Ronnie Flex; een passend pseudoniem voor deze hardwerkende jongeman, die droomt over een mooie toekomst met minimaal z’n mbo-diploma, een goede baan en een huisje. Hij heeft ook al helemaal uitgestippeld hoe hij die droom gaat waarmaken. Zijn flexibiliteit heeft hij wel nodig bij Goede Smaaq. Hij neemt bestellingen op en moet daarna de gasten bedienen.  

Soms hebben mensen klachten en dan kan hij niet zomaar boos worden zoals vroeger. Nu moet hij de mensen vriendelijk te woord staan. Hij heeft geleerd om gasten met klachten netjes te vertellen dat ze in een leer-werkbedrijf zijn. En dat daar soms wat meer fouten gemaakt worden dan in een gewone lunchroom. Zijn ervaring is dat de mensen daar dan begrip voor hebben. Vroeger had hij veel problemen bij het (maken van) contact met andere mensen. Maar binnen Goede Smaaq is hij enorm gegroeid. Wat hij destijds moeilijk vond, vindt hij nu het allermooiste van het vak: dat contact met de mensen! 

Eigenlijk ging dat vanaf het begin al gelijk goed. Toen hij hier een halfjaar geleden kwam, mocht hij meteen in de bediening en sindsdien wil hij niks anders meer. Zijn ouders zijn ook weleens komen eten. Ze leerden hem van een hele andere kant kennen, op een positieve manier. Ze zijn trots op hem. Ook hijzelf is trots. Toen hij net weer thuis kwam wonen vanuit de groep, had hij het idee dat hij alles wel kon maken (hij had het immers verdiend). Toen deed hij nou net wat allemaal niet goed voor hem was. “Maar ja,” zo zegt hij zelf, “dat kun je allemaal niet maken als je in de bediening zit van Goede Smaaq. Je hebt hier te maken met echte gasten en het gaat om echt geld.”  

En ook dat doet hem goed; dat hij het vertrouwen krijgt met het geld en de kassa. Dat is wel anders dan op de praktijkschool, waar ze ook een winkel met kassa hebben, maar dan met nepgeld. Toch is hij nog nieuwsgierig hoe het is om bijvoorbeeld in een echte kledingzaak te werken. Na zijn stage bij Goede Smaaq gaat hij dat dan ook proberen. En hij neemt deze succeservaring lekker mee, op weg naar zijn toekomst. 

Roël van Dijk

Ook Roël van Dijk werkt bij Goede Smaaq. Roël ken ik al heel erg lang en daar ben ik een beetje trots op. Hij vindt het fijn bij Goede Smaaq. Het is er namelijk niet alleen gezellig en leuk, maar er is ook altijd een luisterend oor. Hij kan al zijn vragen stellen, hij wordt gehoord en ze willen hem altijd helpen. 

Goede Smaaq lijkt ook wel een beetje van hem. Tijdens ons gesprek blijft hij de gasten in de gaten houden. Hij ziet een tafeltje met nieuwe gasten, en moet er toch even naartoe om te checken of ze al geholpen worden. Want een gast is koning bij Goede Smaaq. Ook Roël geniet van het contact met de mensen. Hij vindt het een leuke baan waar veel te beleven en te leren is. Hij had zich eerst gestort op de ICT, maar vond dat heel erg saai. Hij is blij dat hij nu van dinsdag t/m vrijdag lekker bij Goede Smaaq aan het werk is. En die ICT-kennis is nog steeds bruikbaar; de nieuwe kaart heeft hij samen met Marijn in de kassa gezet. Prijzen hoeft niemand meer uit het hoofd te kennen, want die zijn mede dankzij hem al voorgeprogrammeerd in de kassa. Als je bijvoorbeeld ‘luxe lunch’ intoetst, komt de prijs vanzelf in beeld. Roël: “Makkelijk zat, mooi man!” 

Hij vindt dat hij het treft: werken bij Goede Smaaq met behoud van zijn Wajong uitkering. Een mooi leventje zo. Soms pakt hij er een zaterdag bij of staat hij op de ‘Pulledag’ in Hoogeveen achter een marktkraampje. Maar werken in de lunchroom van Goede Smaaq vindt hij het leukst om te doen. Als zijn ouders een keer komen eten, zou hij ze graag zelf bedienen. Hij zou het dan overigens wel keurig en netjes houden. Want: “Wat zouden de andere mensen wel niet denken als ik klanten ga kussen!” Het is en blijft ‘serious business’, ook voor Roël.  

Keurig geschoren en netjes in zijn Goede Smaaq-uniform, is hij de gangmaker van het stel. Altijd in voor een grapje, een anekdote. Maar ook hij heeft zijn kwetsbare kant en vertelt dat hij nog wel aan wat ‘dingetjes’ werkt. Zoals zijn onzekerheid en lage zelfvertrouwen. Maar een baan als deze helpt hem:“ Het is gewoon niet fris als je ongewassen in een restaurant staat. Daar zitten gasten niet op te wachten.” 

Prachtig om te zien hoe beide jongens stralen als ze het over hun werk hebben, over de enorme ontwikkeling die ze zelf ervaren en dat ze best een beetje trots zijn op zichzelf. Beide jongemannen hebben hun eigen specifieke problemen en hebben vele dalen gekend. Het is een ware heldendaad dat zij dit werk doen! Respect mannen. Bedankt voor jullie eerlijke verhaal en de lekkere lunch. Met jullie in de bediening is het extra de moeite waard om bij Goede Smaaq gezellig een broodje te gaan eten. Top! 

Deze blog is geschreven door Bernadette Snippe, ambulant gezinshulpverlener Ambiq. Bernadette blogt regelmatig over haar werk, via de Facebookpagina van Ambiq.  
 

Anders leren en werken met Goede Smaaq 

Mbo-leerlingen vinden al bijna een eeuw lang dé baan die bij hen past, dankzij het ‘werkend leren’. Een manier om al doende je talenten en interesses te ontdekken. Met het project ‘Goede Smaaq’ geven we jongeren met een LVB nu dezelfde kans. Goede Smaaq is een opleidingscentrum waar jongeren hun plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Jongeren krijgen de mogelijkheid om binnen Goede Smaaq een Boris-verklaring te behalen via de ‘Boris-methode’. Een bewezen succesvolle en praktijkgerichte methodiek.  
 

Goede Smaaq: het opleidingscentrum van Ambiq 

Ambiq heeft ‘Goede Smaaq’ opgezet, ons eigen opleidingscentrum voor jongeren van 16 tot 23 jaar, met een LVB en zonder startkwalificatie. Een plek om te ontdekken waar je goed in bent en welke kansen dat oplevert. Kansen als een leer-werktraject, een beschermde werkplek (met ondersteuning in de buurt), een cursus of een praktijkverklaring.  

De jongeren mogen hier langer dan gemiddeld over het opleidingstraject doen en krijgen begeleiding bij hun huiswerk. De opleidingen kopen we in bij onderwijsinstellingen uit de regio. Ook jongeren die niet meer naar school gaan, kunnen bij Goede Smaaq leer- en werkervaring opdoen. Zij worden toegeleid naar reguliere arbeid als dat tot de mogelijkheden behoort of naar beschermde arbeid als dat passender blijkt te zijn. Alle medewerkers van Goede Smaaq zijn in dienst van Ambiq; zij bewaken de verbinding met het onderwijs. Goede Smaaq biedt werkervaringsplekken in de horeca en detailhandel, dankzij goede afspraken met ondernemers.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden binnen Goede Smaaq? Neem dan contact op met Karin Nijlant, clustermanager via k.nijlant@ambiq.nl of bel ons algemene nummer: 088 777 6000. 

logo ambiq
  • Heidi Kluin (STA!) over de Nationale dag van het Onderwijs

  • Anita Schemmekes nieuwe bestuurder Ambiq