Swipe

"Duidelijkheid past bij mijn autisme"

29-01-2020De online module ‘Ik ben speciaal’ wordt binnen Ambiq ingezet bij cliënten om zichzelf beter te leren kennen door te leren wat autisme is en wat dat voor hen betekent. Ellen de Vent, pedagogisch medewerker bij Ambiq, zette deze module in bij cliënt Daan*. “De module zorgde voor mooie gesprekken tussen hem en mij.” 

Aan de hand van vier thema’s (‘ik ben uniek’, ‘mijn brein’, ‘anders zijn’ en ‘autisme’) leert Daan op een interactieve manier meer over zichzelf en autisme. Ellen: “Ik heb vaker gesprekken met mijn cliënt gehad over autisme. Wat is dat nu eigenlijk en hoe ziet dat bij jou eruit? Dit was voor hem lastig om te bedenken, vooral om hierbij naar zichzelf te kijken was een uitdaging. Daarom hebben we besloten om te starten met ‘Ik ben speciaal’.” 

Elke week zijn Ellen en Daan een half uur enthousiast bezig geweest met de module. “We zochten dan samen een rustige plek op om in te loggen op de cliëntenomgeving Jouw Omgeving en hiermee aan de slag te gaan. De rustige plek is niet alleen handig voor de concentratie, ook werkt dit prettig voor het geluid van de filmpjes die in de module naar voren komen. De module is op elk moment af te sluiten, want Jouw Omgeving slaat het automatisch op. Heel fijn!  

De module begint met het maken van een avatar. “Dit is iets wat Daan zeker aansprak. Hij ging hier enthousiast mee aan de slag. Deels leek de avatar op hem: hij had net als hem een bril en dezelfde haarkleur. Daarnaast liet Daan zijn fantasie op de vrije loop door een kroontje op te doen en de avatar stoere kleding aan te trekken.”. 

Wanneer ik nu vraag aan hem wat hij leuk vond aan de module, weet hij gelijk wat antwoorden”, aldus Ellen. Daan geeft aan: “De uitleg over het IQ en hoe het werkt in de hersenen. Ook weet ik nu dat ik houd van duidelijkheid en dit bij mijn autisme past. Ik weet nu dat ik zelf duidelijkheid kan krijgen door vragen te stellen en ook door contact te maken door iemand aan te kijken.” Ellen: “Wel is het handig om de module samen door te lopen, want sommige woorden zijn best lastig! En dan is uitleg wel even handig om het juiste in te kunnen vullen.” 

Ook de opdrachtjes vond Daan leuk om te doen. In de opdrachten van de module kon Daan onder andere met woorden slepen. Zijn avatar stond in het midden en hij mocht bijvoorbeeld slepen met karaktereigenschappen die bij hem passen. Hij kon er zelf voor kiezen in welke mate de karaktereigenschap bij hem past. Dit kon hij aangeven door de afstand tot zijn avatar. Door dit samen te doen, konden we bespreken waarom dit dan bij hem past. Ook handig om samen te doen, want sommige woorden waren best lastig en daarbij kon Daan wat uitleg gebruiken. 

Ellen kijkt terug op deze volgens haar geslaagde ervaring. “Ik vond het leuk om samen met Daan stap voor stap deze module door te lopen. De opdrachten zorgden ervoor dat er mooie gesprekken ontstonden tussen hem en mij. Over wie hij is, wat bij hem past en wat hij van zijn autisme vindt én weet. Dat laatste was een eyeopener voor mij. Ik kreeg nieuwe informatie over hoe hij over autisme denkt. Ik raad deze module zeker aan als je cliënt meer wil leren over zichzelf en over autisme.” 

*de naam is gefingeerd. 

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer