Swipe

Teken je Gesprek

11-07-2023

Elk jaar krijgen onze medewerkers de vraag: 'Wat zijn jouw opleidingswensen?' Daar wisten onze collega's Mireille, Jolanda, Evelien en Claudia van poli Enschede het antwoord wel op. Zo gaven ze aan de cursus 'Teken je Gesprek' te willen volgen. Zo delen zij hieronder hun ervaringen van de cursus.

Wat de cursus inhoud
Teken je gesprek is het visueel maken van een gesprek. Met symbolen, kleuren en beschrijvingen maak je een gestructureerde gespreks- tekening. Je hebt als hulpverlener een concreet middel in handen, waarbij je een kind, (vanaf ongeveer 8 jaar), jongere of volwassene kunt laten praten en tekenen over allerlei zaken die normaliter wat lastiger zijn om te bespreken, 1 op 1. Eerst wordt de gebeurtenis uitgewerkt op papier, daarna worden gedachtes genoteerd, daarna is er oog voor het gevoel, en de kwaliteiten en als laatste wordt er een actiepunt genoteerd. Op deze manier wordt het voor onze cliënten zeer inzichtelijk en visueel gemaakt en is een actiepunt (waar had ik het anders kunnen aanpakken) eerder zichtbaar.

De cursusdag
Wij hebben met elkaar de basiscursus gedaan van 'Teken je Gesprek' en dan gericht op gedrag, gedachten en (faal)angst. Naast de basiscursus worden er ook verdiepingsdagen georganiseerd, waarin je je kunt specificeren op LVB, Autisme, zelfvertrouwen, werkhouding etc. Vanaf de eerste cursusdag ben je in staat te oefenen met dit principe. Dat is ook nodig om het je eigen te maken. We kregen prachtig tekenmateriaal, sjablonen en een schetsboek in een tas. Er is direct door ons geoefend binnen STA! en IAG en de tweede cursusdag konden we daar al over vertellen hoe dat was. Onze ervaring is nu al dat je teken je gesprek met onze LVB doelgroep prima kunt inzetten.

De cursus vond plaats in Echten bij Zuidwolde en de locatie was schitterend. De lunch werd verzorgd en was uitstekend. We moesten met elkaar oefenen en ervaarden op die manier hoe het is om de gesprekstekening te tekenen maar ook hoe het is om de onderzoeker, de probleemdrager te zijn en daarover te vertellen. Wij mochten met ons vieren de cursus doen. De cursus bestond uit drie lesdagen en omvatte 24 SKJ- punten waar we uiteraard erg blij mee zijn.

Teken je gesprek is bedacht en ontwikkeld door Adinda de Vreede. 

De deelnemers van 'Teken je Gesprek' waaronder onze collega's*De deelnemers van 'Teken je Gesprek' waaronder onze collega's (foto van Adinda)

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt.
Zo kunnen we steeds verbeteren. Wil je meer weten? Lees meer