Ambiq, specialist licht verstandelijke beperking, heeft veel soorten behandeling en begeleiding. We helpen iedereen, van kind tot volwassene. Op de manier die het beste past. Dat is voor iedereen anders.
Hoe start de behandeling?
Ouders kunnen ons bellen voor advies/informatie. Onze hulpverlening begint met de aanmelding. Daarna komen we langs voor een gesprek, vaak binnen drie dagen na aanmelding. Dan praten we over wat er aan de hand is en hoe wij kunnen helpen. We kijken ook
wie van jullie hulp nodig heeft. Soms is dat één persoon en soms het hele gezin.
Welk doel wil je bereiken?
We werken met doelen: wat wil je bereiken? Hoe lang helpen wij daarbij? Dat is vanaf het begin duidelijk. Om de paar weken bespreken we hoe het gaat. Is er een doel gehaald? Kunnen we met een behandeling stoppen? Of moet er juist iets bij? Iedereen krijgt een persoonlijk behandeltraject. Dat noemen we het zorgpad.
Welke behandeling en begeleiding biedt Ambiq?
We hebben onze hulpverlening op een rij gezet. Klik op een onderwerp hieronder om meer te lezen. Of typ iets in bij het vergrootglas (rechtsboven), om op deze website te zoeken.
Gratis en onafhankelijke cliëntondersteuning
Heb je een Wlz-indicatie, dan kun je in de regio Twente gebruik maken van gratis en onafhankelijk advies. Het Zorgkantoor Menzis heeft daar met een aantal instellingen afspraken over gemaakt.
Je kunt met meerdere organisaties contact opnemen.
Voor
heel Twente:
- Stichting Cliëntondersteuning Twente: www.scotwente.nl of nummer 085 489 0374
- Zorgbelang Overijssel: op werkdagen van 9.00–17.00 uur via 0900-2438181. Je kunt hen ook mailen. Of gebruik het contactformulier.
Voor de gemeenten
Hof van Twente, Borne, Hengelo, Haaksbergen, Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland en
Tubbergen:
Voor de gemeenten:
Almelo, Wierden, Twenterand, Hellendoorn en
Rijssen-Holten:
Onderzoek
Soms is het niet meteen duidelijk hoe we het beste kunnen helpen. Dan doen we eerst onderzoek. We kijken hoe iemand zich gedraagt en waarom. Het onderzoek duurt twaalf weken. Daarna geven we een behandeladvies.
Behandelvormen
Trainingen
Een training kan vaak helpen om dingen beter te begrijpen. We bieden allerlei soorten trainingen, voor cliënten én ouders. Zoals leren omgaan met social media, of het verdriet van een scheiding. Maar ook doe-trainingen, met muziek, sport of knutselen. Zo helpen we iedereen verder, op een manier die bij hem of haar past.
Behandelvormen
Therapie
Therapie kan goed helpen bij leren omgaan met een nare gebeurtenis. Zoals een scheiding, ongeluk, sterfgeval of pesten. Er zijn verschillende soorten therapie. We kijken samen welke het beste past.
Bijvoorbeeld: muziektherapie, speltherapie of creatieve therapie.
Behandelvormen
Behandeling thuis [ ambulant ]
‘Ambulant’ betekent dat onze hulpverlener bij jullie thuis komt. Veel mensen vinden dat prettig: ondersteuning in hun eigen vertrouwde omgeving. We bieden ambulante hulp in allerlei situaties. Van een alleenstaande ouder, tot een heel gezin. En van 1 keer per 3 weken, tot dagelijks.
Soms combineren we dit met andere behandelvormen. Zoals naschoolse dagbehandeling of weekend- en vakantieopname. Kinderen/jongeren komen dan bij ons na school of op vrije dagen. Er is alle tijd om te spelen, knutselen of huiswerk te maken. Samen met de andere kinderen en jongeren die er zijn.
Behandelvormen
Behandeling met verblijf [ intramuraal ]
‘Intramuraal’ betekent: behandeling met verblijf. We noemen het ook wel ‘24-uurs behandeling’. Voor kinderen/jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.
Samen zoeken we de beste plek: een behandel-locatie of gezinshuis dat bij het kind past. En we bespreken de doelen. Waar gaan we aan werken? Bijvoorbeeld: minder boosheid, of meer zelfvertrouwen.
Overdag is er gewoon school of een dagbesteding.
Samen met ouders
Ouders kennen hun kind natuurlijk het beste. Jullie zijn zoveel mogelijk bij alles betrokken. We doen het samen en wij helpen alleen waar nodig. Ons doel: jullie als gezin zo snel mogelijk weer bij elkaar brengen.
Behandelvormen
Wonen en dagbesteding
Met wonen en dagbesteding ondersteunen wij (jong)volwassenen. Altijd op een manier die goed past.
Met volwassenenzorg bijvoorbeeld, bieden we wonen in een kleine groep. We kunnen ook meehelpen om de perfecte dagbesteding te vinden. En we geven antwoord op persoonlijke vragen. Alles om cliënten zo zelfstandig mogelijk van het leven te laten genieten.
Ook mensen met een Persoons Gebonden Budget (PGB) kunnen bij ons terecht. Voor elke behandeling en begeleiding die we hebben. Met het PGB kopen zij zelf hun zorg in, naar wens. We ondersteunen elke cliënt dus persoonlijk en op maat.
Behandelvormen
Crisis
Een crisis is een noodsituatie. Een of meer kinderen/jongeren moeten direct uit huis. Dan bieden wij hulp. We staan altijd klaar, ook middenin de nacht. De kinderen worden goed opgevangen en ondersteund.
Behandelvormen