Gezinshuis en groep

"Vanaf mijn tweede jaar ben ik bekend met Jeugdzorg. Inmiddels ben ik 24 jaar. Ik heb een lange tijd behandeling gehad van Ambiq. Ik verbleef op een intensieve behandelgroep, in een gezinshuis, het trainingshuis en tot slot ontving ik ambulante behandeling. Tot mijn 22e heb ik behandeling gehad bij Ambiq".

ervaring leven op de groep ambiq

Hoe is het om te leven op de groep?

Voordat Tony bij Ambiq kwam heeft hij bij verschillende instanties gezeten. Toen hij 6,5 jaar oud was kwam hij voor het eerst in contact met Ambiq. Tony kwam wonen op de intensieve behandelgroep in Hoogeveen. Tony; "Ik kwam in de jeugdzorg door een problematische gezinssituatie en ik was snel agressief, druk en bang". Tony herinnert zich van deze periode dat hij erg moest wennen aan het leven ‘op de groep’, de steeds weer wisselende pedagogisch medewerkers vond hij lastig. Volgens eigen zeggen kon hij slechts een beperkt aantal mensen echt vertrouwen. Tijdens zijn boze buien werd hij regelmatig naar zijn kamer gestuurd, daar zette hij keihard Rammsteinmuziek aan. Dit leidde bij anderen weer tot frustratie, maar bij Tony nam de boosheid en agressie juist af. Wat Tony als prettig heeft ervaren, is dat er tijd was voor een gesprekje. De rustmomenten vond hij daar in tegen maar niets!

Gezinshuis

Vanaf zijn 11e jaar woonde Tony zes jaar lang in het gezinshuis. Door het goede contact met de gezinshuisouders heeft hij veel geleerd en ging hij nadenken over de toekomst. Hij heeft grenzen opgezocht en is ook een aantal keren ‘goed op zijn bek gegaan', maar dat waren wel hele goede leermomenten. In het gezinshuis kreeg Tony naast de vastigheid van twee gezinshuisouders ook therapie, o.a. PMT en EMDR.

Zelfstandig leven

Op zijn 17e wilde Tony meer zelfstandigheid, hij nam zelf het initiatief om te kijken of hij kon instromen bij het trainingscentrum in Hoogeveen. Dit lukte, en dat was de weg naar zelfstandig wonen. Het nemen van eigen initiatief typeert Tony. Hij heeft regelmatig, tegen het advies van anderen in, eigen keuzes gemaakt en eigen grenzen verlegd. Hij behaalde in die tijd zijn opleiding voor horeca-assistent en licht- en geluidstechnicus.

Hij bepaalde dat hij zelfstandig wou wonen en ging zelf op zoek naar woonruimte. Met zijn diploma’s op zak en nog een periode van ambulante behandeling heeft Tony nu een eigen huisje in Meppel. Hij werkt als koksassistent voor 32 uur op het Pannenkoekenschip in Meppel. Het ambulante traject is inmiddels gestopt.
 

Dromen

Hij heeft het allemaal op eigen kracht bereikt en daar is hij best een beetje trots op. Tony heeft nog wel een aantal dromen: hij wil heel graag een keer naar Yellowstone en een aantal vulkanen bezoeken. Met zijn doorzettingsvermogen gaat dit vast lukken!

logo ambiq
  • Heidi Kluin (STA!) over de Nationale dag van het Onderwijs

  • Anita Schemmekes nieuwe bestuurder Ambiq